Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Potrivit rapoartelor publicate marți de firma de consultanță EY, Germania a reușit să depășească China și să devină a doua cea mai atrăgătoare țară din lume pentru investiții în sectorul energiei regenerabile. Această performanță se datorează eforturilor depuse de Germania în accelerarea reformei pieței energetice și în renunțarea la utilizarea combustibililor fosili.
Potrivit clasamentului anual al celor mai importante 40 de piețe de energie regenerabilă realizat de EY, Statele Unite ocupă prima poziție, iar Germania a urcat un loc și se află acum pe locul doi, marcând astfel prima dată în ultimul deceniu în care ocupă această poziție.
Înainte de izbucnirea războiului, Germania era cea mai mare cumpărătoare de gaz rusesc în Europa și avea o dependență semnificativă de energia nucleară și cărbune. Cu toate acestea, în luna aprilie, țara a închis ultimele trei reactoare nucleare.
"Deşi este un prag important în progresele de accelerare a obiectivelor de tranziţie energetică, pe termen scurt va exista probabil o creştere a utilizării cărbunelui, pentru a reduce efectele aprovizionării intermitente cu energie". Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. În prezent, regenerabilele sunt responsabile pentru 46%, în creştere de la 41% la începutul lui 2022, se arată în raport.
Statele Unite se menţin pe primul loc, datorită programului american de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari, ce prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare.
Chiar dacă sectorul de energie eoliană offshore este în creştere, obiectivul autorităţilor de la Washington de a avea 30 GW de energie eoliană offshore până în 2030 nu va fi probabil realizat, conform datelor actuale, avertizează EY.
India a depăşit Australia şi se află pe locul şase, în urma expansiunii rapide a regenerabilelor, în special a energiei solare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.