Germania - Franţa - Marea Britanie, scut nuclear pentru Europa. Planul lui Merz

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Siloz pentru rachete nucleare / Foto: Kelly Michals / Flickr
Siloz pentru rachete nucleare / Foto: Kelly Michals / Flickr
Germania vrea discuții cu Franța și Marea Britanie despre partajarea arsenalului nuclear, dar nu ca alternativă la protecția SUA, relatează Reuters.

Cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, a declarat duminică că dorește să inițieze discuții cu Franța și Marea Britanie privind partajarea armelor nucleare, subliniind însă că acestea ar trebui să completeze, și nu să înlocuiască, scutul nuclear american care protejează Europa.

„Partajarea armelor nucleare este un subiect pe care trebuie să-l discutăm… Trebuie să devenim mai puternici împreună în ceea ce privește descurajarea nucleară”, a spus Merz într-un interviu pentru Deutschlandfunk, la o zi după ce a convenit asupra unor principii-cheie pentru formarea unei coaliții între partidul său conservator și social-democrații din SPD.

Germania, din cauza trecutului său din al Doilea Război Mondial, s-a angajat prin tratate internaționale să nu dețină arme nucleare, dar participă la mecanismele NATO de partajare a armelor nucleare.

Declarațiile lui Merz vin în contextul în care liderii UE au convenit, la un summit desfășurat joi la Bruxelles, să aloce mai multe fonduri pentru apărare, pe fondul temerilor că Rusia ar putea ataca un stat membru al UE și că Europa nu se mai poate baza pe protecția SUA.

Merz adoptă o poziție mai dură în privința securității și migrației, pe fondul ascensiunii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a devenit a doua cea mai mare formațiune politică din țară.

El a afirmat că planurile Germaniei de a înăspri legislația privind migrația nu intră în conflict cu regulile europene stabilite la nivelul UE.

„Vrem solidaritate europeană... dar Germania are, desigur, dreptul de a-și proteja securitatea și ordinea internă”, a spus Merz.

Liderul conservator intenționează să formeze o coaliție până la Paște, care anul acesta cade pe 20 aprilie, și dorește ca parlamentul actual să adopte două mari pachete financiare pentru infrastructură și apărare, precum și modificări la regula privind limitarea îndatorării statului („frâna datoriei”).

Pentru a trece aceste măsuri, Merz și SPD au nevoie de sprijinul Verzilor, iar liderul conservator a anunțat că săptămâna viitoare vor avea loc negocieri intense cu acest partid.

 

„Vom integra măsuri de protecție a climei în aceste pachete”, a precizat Merz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com

pixel