Germania ia măsuri cu privire la criza semiconductorilor. Sunt anunțate noi investiții
Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Cipuri
Cipuri
Germanii propun mai multor companii din domeniul producției de semiconductori să construiască fabrici pe teritoriul țării lor. De asemenea, Comisia Europeană s-a arătat interesată recent de exploatarea unor resurse minerale importante pentru această industrie, în Grecia.

Germania intenţionează ca în următorii ani să investească aproximativ 20 de miliarde de euro în industria de semiconductori, a anunţat marţi Ministerul Economiei de la Berlin, pe fondul îngrijorărilor cu privire la fragilitatea lanţurilor de aprovizionare şi a dependenţei de Coreea de Sud şi Taiwan pentru cipuri, transmite Reuters.

Cea mai mare economie a Europei a reuşit să convingă o serie de mari producători mondiali de cipuri să îşi construiască uzine în Germania prin oferirea de subvenţii, în cadrul strategiei EU Chips Act, al cărei obiectiv este dublarea ponderii blocului comunitar în producţia mondială de cipuri, până la 20% în 2030.

Luna trecută, grupul american Intel a anunţat că are de gând să cheltuie peste 30 de miliarde de euro pentru a construi două uzine de cipuri la Magdeburg, în ceea ce ar urma să fie cea mai mare investiţie străină făcută vreodată în Germania.

Ministerul Economiei de la Berlin a dezvăluit marţi că şi producătorul taiwanez de semiconductori TSMC este interesat să investească într-o facilitate de producţie amplasată în Germania, adăugând că este în contact cu TSMC cu privire la o eventuală decizie de investiţii. TSMC, cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract, poartă discuţii cu landul german Saxonia încă din 2021 pentru a construi o fabrică de cipuri la Dresda.


Cum vor fi finanțate aceste proiecte

 

Din pachetul total de subvenţii, în valoare de 20 de miliarde de euro, grupul american Intel ar urma să primească aproximativ 10 miliarde de euro. restul va merge la alţi producători de cipuri, inclusiv Infineon, Globalfoundries şi TSMC.

Banii ar urma să fie traşi de la Fondul pentru climă şi transformare, începând din 2024, a precizat Ministerul german al Economiei, adăugând că va putea oferi finanţare proiectelor individuale numai după ce va primi aprobarea Comisiei Europene. Sumele pe care Berlinul vrea să le aloce drept subvenţii vor trebui să fie aprobate şi ele de Executivul comunitar.

Chiar dacă autorităţile germane nu au dezvăluit ce subvenţii vor acorda grupului taiwanez TSMC, rivalul GlobalFoundries a criticat intenţia Berlinului de a acorda subvenţii pentru TSMC, directorul general de la GlobalFoundries, Thomas Caulfield declarând pentru Financial Times că aceste fonduri de la stat vor "distorsiona competiţia".

Citește și: Grecia ar putea avea soluția problemei semiconductorilor în Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel