Germania întoarce pagina. Decizie COLOSALĂ a guvernului de la Berlin
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Contextul actual impune renunțarea la anumite concepte
Contextul actual impune renunțarea la anumite concepte
Războiul din Ucraina schimbă multe în lume. Potrivit analiștilor, va schimba echilibrul de forțe, va peisajul economic al lumii. În acest iureș, Germania a luat o decizie colosală.

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a pledat ca Germania să-şi asume un rol internaţional mai activ pentru pace, în timp ce Berlinul îşi reevaluează poziţia în privinţa securităţii naţionale într-un context de război în Europa, informează vineri dpa.

"Nicio ţară, nici măcar Germania, nu poate fi neutră atunci când este vorba de război şi pace, de dreptate şi nedreptate", a spus Baerbock vineri, în condiţiile în care ministerul pe care îl conduce a început să elaboreze o nouă strategie de securitate.

"În condiţiile în care Rusia a încălcat masiv ordinea noastră a păcii, trebuie să transpunem şi mai clar" principiile care ne ghidează în politica practică", a spus şefa diplomaţiei germane, cu referire la invazia rusă asupra Ucrainei vecine.

Priorităţile sunt "o influenţă clar bazată pe valori, o capacitate sporită de a acţiona şi instrumente de politică externă şi de securitate mai ascuţite", potrivit unui tweet al Ministerului de Externe german.

Baerbock a invocat istoria Germaniei ca motiv pentru a regândi rolul Berlinului pe scena internaţională, subliniind că "vinovăţia germană pentru război şi genocid" oferă motive pentru "o responsabilitate specială". Aceasta presupune obligaţia de "a fi de partea celor ale căror vieţi, libertate şi drepturi sunt ameninţate", a spus ea.

Munca Ministerului Afacerilor Externe german la o nouă strategie de securitate naţională se va baza pe cooperare cu alte ministere, precum şi cu partide parlamentare şi parteneri ai Germaniei, printre care Uniunea Europeană şi NATO. Revizuirea politicii de securitate naţională era planificată deja de anul trecut, ca parte a acordului de coaliţie încheiat de noul guvern de centru-stânga al Germaniei. 

Citește și Războiul din Ucraina, un DEZASTRU pentru economia Germaniei

Considerată motorul economiei Uniunii Europene, Germania constată că războiul din Ucraina, declanșat de Rusia, unul dintre vechii ei parteneri de afaceri, va avea un impact devastator asupra economiei ei. Institutul IfW se așteaptă ca PIB-ul Germaniei să afișeze, anul acesta, o creștere de numai 2,1% din cauza consecințelor conflictului din estul Europei. 

Războiul din Ucraina va submina în mod semnificativ redresarea economică a Germaniei și va înjumătăți creșterea preconizată a PIB-ului în 2022 la 2,1%, a estimat institutul economic IfW Kiel.

Consecințele conflictului ar trebui să reducă PIB-ul cu "aproximativ 90 de miliarde de euro în acest an și anul viitor" și să "întârzie revenirea la nivelul de dinainte de Covidiu" a celei mai mari economii europene până în a doua jumătate a anului, au declarat economiștii, care anterior prognozaseră o creștere de 4% în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel