Germania își repornește centralele pe cărbune
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Robert Habeck, ministrul german al Energiei
Robert Habeck, ministrul german al Energiei
Germania va reporni centralele electrice pe bază de cărbune pentru a economisi gazele naturale, a anunțat duminică ministrul economiei țării, pe fondul îngrijorărilor legate de o iminentă criză de aprovizionare după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa în această săptămână.

Măsura a făcut parte dintr-o serie de alte măsuri inclusiv noi stimulente pentru companii pentru a consuma mai puțin gaz natural,  în contextul în care Europa ia măsuri pentru a face față reducerii livrărilor de energie din Rusia.

De când țările europene au impus sancțiuni pentru a pedepsi Moscova în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, Rusia a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze către mai multe țări europene. Săptămâna trecută, gigantul energetic rus Gazprom a redus, de asemenea, fluxurile prin gazoductul Nord Stream, o legătură submarină importantă care transportă gaz direct în Germania.

Gazprom a dat vina pe probleme de întreținere pentru aceste reduceri, dar liderii europeni au calificat această măsură drept o tactică politică a președintelui rus Vladimir Putin.

"Situația este gravă", a afirmat duminică Robert Habeck, ministrul german al economiei, care este și vicecancelar al Germaniei, într-o declarație, prezentând măsurile care vor fi luate pentru a se asigura că mai mult gaz va fi disponibil pentru a fi redirecționat în depozite, astfel încât țara să aibă suficient pentru a trece iarna. Printre acestea se numără repunerea în funcțiune a centralelor electrice pe bază de cărbune a căror activitate a fost resusă din cauza emisiilor de de carbon, deși declarația nu a precizat câte centrale vor fi afectate.

"Este amar, dar este pur și simplu necesar în această situație pentru a reduce consumul de gaze", a declarat dl Habeck, membru al partidului ecologist Verzii. "Rezervoarele de gaz trebuie să fie pline până la iarnă. Aceasta este prioritatea noastră principală".

Germania s-a bazat în mare măsură pe importurile de energie din Rusia timp de decenii. Anul trecut, importurile rusești au reprezentat 55% din aprovizionarea cu gaze naturale a țării. Dar, după invazia Moscovei din 24 februarie în Ucraina, Berlinul a început să cumpere gaze din Norvegia, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, reducându-și achizițiile din Rusia cu aproximativ 20%.

Citește și: Cum a ajuns Europa dependentă de gazul rusesc

Cu toate acestea, guvernul a insistat asupra faptului că gazul rusesc va fi necesar pentru a se asigura că rezervoarele de stocare sunt pline în proporție de cel puțin 90 la sută până în noiembrie - în conformitate cu o lege adoptată la începutul acestui an pentru a asigura o aprovizionare suficientă cu gaze naturale, care sunt utilizate în mare parte pentru încălzire și producție. O treime din locuințele din Germania sunt încălzite cu gaze naturale, în timp ce acestea sunt folosite pentru doar aproximativ 15% din totalul producției de electricitate.

O lege care să permită revenirea la utilizarea cărbunelui în generarea de energie electrică este așteptată să fie adoptată luna viitoare. Până la sfârșitul verii, ar trebui să existe un model care să permită companiilor să scoată la licitație gazele naturale, ca parte a eforturilor de a încuraja sectorul industrial din Germania să își reducă dependența de acest combustibil.

Săptămâna trecută, puternicul lobby industrial din Germania, Federația Industriei Germane, a declarat că întreprinderile trec deja la cărbune, ca parte a eforturilor de a pune la dispoziție mai mult gaz natural pentru depozitare. De asemenea, multe dintre acestea au căutat surse alternative de energie, mai durabile, a declarat aceasta, subliniind totodată că astfel de tranziții necesită timp.

Guvernul german a cerut recent cetățenilor să își reducă consumul de energie, având în vedere situația tensionată a aprovizionării.

"În mod evident, este strategia lui Putin de a ne face nesiguri, de a crește prețurile și de a ne diviza", a spus dl Habeck. "Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple. Ne vom apăra în mod hotărât, precis și chibzuit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel