Germania la pământ cu piața muncii. Are nevoie de angajaţi migranţi

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Germania are nevoie de mai mulţi angajaţi migranţi calificaţi, pentru a acoperi deficitul de pe piaţa muncii şi pentru a menţine stabilitatea sistemului său de protecţie socială, a afirmat duminică Daniel Terzenbach, membru al Board-ului Agenţiei Federale de Muncă, transmite DPA.

Dacă în iunie 2011 străinii reprezentau aproximativ 20% din noii angajaţi din Germania, în iunie 2019 ei reprezentau 60%. De asemenea, a crescut semnificativ procentul angajaţilor din afara UE. Sunt necesari mai mulţi angajaţi de peste hotare pentru a face sistemul de asigurări sociale 'viabil în viitor', a declarat pentru DPA Daniel Terzenbach.

Haos pe aeroporturile din Germania. Peste 170 de zboruri, anulate

Acesta a adăugat că pe plan global se intensifică concurenţa pentru aceşti angajaţi. 'Observăm că ţări ca Japonia, Coreea de Sud, sau statele anglo-saxone care sunt în mod tradiţional destinaţii pentru angajaţii calificaţi, investesc puternic în recrutarea persoanelor calificate de peste hotare', a declarat oficialul german.

Şi cancelarul Angela Merkel a avertizat luna trecută asupra riscului delocalizării unor companii către alte ţări dacă Germania nu va reuşi să atragă lucrători calificaţi atât din statele Uniunii Europene cât şi din ţări din afara blocului comunitar. Dacă în urmă cu 15 ani problema Germania era şomajul ridicat, circa cinci milioane de germani neavând atunci loc de muncă, acum problema este insuficienţa forţei de muncă specializate, a subliniat Merkel într-o înregistrare video. Prin urmare, dacă Germania nu face eforturi pentru a găsi soluţii în faţa deficitului forţei de muncă, atunci ''companiile vor fi tentate să emigreze, şi desigur este ceva ce nu ne dorim'', a insistat ea.

Merkel a explicat în continuare strategia guvernului ei la acest capitol. Astfel, se căuta în primul rând valorificarea deplină a potenţialului forţei de muncă interne, prin stimularea unui acces adecvat la formare profesională. Se vor studia de asemenea modalităţi de ameliorare a condiţiilor de muncă pentru a atrage şi alţi lucrători din statele UE, pe lângă cei aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni comunitari care sunt angajaţi în prezent în Germania.

În cadrul acestui demers al atragerii forţei de muncă guvernul de la Berlin se va întâlni cu asociaţii profesionale pentru a discuta în principal despre modalităţile de implementare rapidă a legii privind imigraţia lucrătorilor calificaţi (Skilled Workers Immigration Act), aflată încă în stadiul de proiect legislativ. Obiectivul acestei legi, care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2020, este să faciliteze venirea şi stabilirea în Germania a lucrătorilor calificaţi din statele care nu fac parte din UE şi prin urmare nu beneficiază de libertatea de circulaţie a forţei de muncă.

Printre măsurile prevăzute de această lege se numără examinarea accelerată a solicitărilor de acordare a vizei de lucru, precum şi facilitarea acţiunilor de recrutare a forţei de muncă întreprinse de companiile germane. O altă măsură prevede subvenţionarea cursurilor de limba germană chiar în ţările de origine ale potenţialilor viitori imigranţi în Germania. De asemenea, Oficiul Federal al Forţei de Muncă va avea sarcina să joace un rol mai activ şi să coopereze cu state terţe pentru a căuta lucrători, sprijinind astfel eforturile întreprinderilor mici şi mijlocii germane de a găsi angajaţii de care au nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...


pixel