Germania nu renunță la gazul rusesc. Dimpotrivă, va cumpăra mai mult

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Germania ignoră nemulțumirea Statelor Unite
Germania ignoră nemulțumirea Statelor Unite
Germania se pregăteşte pentru una din cele mai mari creşteri ale consumului de gaze naturale din ultimele două decenii, indiferent de criticile venite din partea oficialilor americani potrivit cărora nu ar trebui să fie atât de dependentă energetic de Rusia, apreciază analiştii intervievaţi de Bloomberg. 

Gazul natural va fi unul din principalii beneficiari ai eforturilor cancelarului Angela Merkel de a închide termocentralele şi centralele nucleare, care generează jumătate din energia electrică a Germaniei. Chiar dacă Berlinul vrea să stimuleze energiile regenerabile, directorii de companii energetice, analiştii şi investitori susţin că Germania va avea nevoie de mai multe gaze naturale pentru a echilibra reţeaua atunci când turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice nu produc energie.

Aceste motive explică de ce Merkel permite construcţia gazoductului Nord Stream 2 din Rusia şi de asemenea încurajează noi facilităţi pentru a importa gaze naturale lichefiate.

Lipsa de claritate

"Cererea de gaze naturale trebuie să crească, cel puţin pe termen scurt, pentru a compensa pierderea cărbunelui. Acesta este, probabil, motivul pentru care Guvernul german este interesat de Nord Stream 2", a declarat Trevor Sikorski, director la firma de consultanţă Energy Aspects Ltd. din Londra.

Există însă unele incertitudini cu privire la cât de multe gaze naturale va avea nevoie Germania şi când anume. Printre aceste incertitudini se numără lipsa de claritate cu privire la ce termocentrale vor fi închise şi când, ce restricţii va impune Guvernul de la Berlin pentru creşterea costurilor regenerabilelor şi dacă Germania se poate baza pe statele vecine pentru a compensa pentru lipsurile temporare din reţea.

"Noi promovăm un viitor energetic de tip gaze naturale plus regenerabile, spre deosebire de unul de tip cărbune plus regenerabile", a spus Steve Hill, vicepreşedinte la Shell Energy.

"Cu siguranţă este mai mult loc pentru gazele naturale. Cărbunele este de bază şi întrebarea acum este în ce măsură această bază poate fi înlocuită de regenerabile. Acolo unde este posibil vor fi folosite gaze naturale", a apreciat Jean-Baptiste Dubreuil, analist la Agenţia Internaţională a Energiei.

Gaze lichefiate

Grupul rus Gazprom nu este singura companie care se pregăteşte să livreze mai multe gaze naturale. Trei oraşe din Germania fac lobby pe lângă Guvernul federal pentru a construi primul terminal de gaze naturale lichefiate din Germania. Acest terminal ar permite unor ţări precum Qatar, Algeria şi chiar SUA să trimită nave cargo încărcate cu GNL în Germania. Însă folosirea gazelor lichefiate ridică alte semne de întrebare cu privire la securitatea energetică.

Citește și Gazele rusești, cumpărate doar sub supraveghere UE

"Cu atât mai mult Europa mizează pe GNL, cu atât creşte dependenţa sa de importuri", a declarat Manfred Leitner, membru în boardul companiei austriece OMV, care este implicată în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel