"Decizia cabinetului din 31 octombrie 2022, care a limitat transferul de titluri la mai puțin de 25%, rămâne neschimbată", a precizat guvernul condus de premierul Olaf Scholz într-un comunicat.
La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Berlinul a decis autorizeze controversata investiție a grupului chinez Cosco într-un terminal din cel mai mare port comercial al Germaniei. Participația vândută a fost limitată la 24,9%, în încercarea de a-i liniști pe oponenții acestei tranzacții, inclusiv pe cei din cadrul guvernului.
După adoptarea acestei decizii, terminalul în cauză a fost clasificat drept "infrastructură critică" de către BSI, o administrație germană independentă responsabilă cu securitatea informatică. O clasificare care presupune, printre altele, o supraveghere sporită asupra acționarului străin.
În legătură cu această clasificare, Ministerul Economiei a anunțat în aprilie că va revizui autorizația de investiție. Iar miercuri, Berlinul nu a oferit detalii privind motivele care au stat la baza aprobării sale finale.
Investiția chineză a fost apărată în special de cancelarul Olaf Scholz, fost primar al orașului Hamburg, alți membri ai echipei sale, precum vicecancelarul ecologist Robert Habeck fiind împotrivă de la bun început. Prin urmare, s-a impus găsirea unui compromis care, într-un final, a însemnat limitarea valorii participației chineze, anunțată, inițial de 35%.
Hamburg este cel mai mare port comercial al Germaniei și al treilea ca mărime din Europa, după Rotterdam (Olanda) și Anvers (Belgia). Cosco este principalul armator chinez. Numărându-se printre cei mai mari parteneri economici ai Germaniei și reprezentând o piață vitală pentru puternicul său sector auto, China a fost mult timp cruțată de Berlin, care însă și-a înăsprit tonul față de Beijing în ultimul an.
Miniștrii Verzilor cer mai multă fermitate față de Beijing, amintind de amenințările recurente ale acestuia la adresa Taiwanului și de abuzurile de care sunt acuzate autoritățile chineze împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang. Germania spune că este în conformitate cu doctrina UE privind China să "reducă riscurile" create de dependența economică față de această țară, fără a se "decupla" de imensa sa piață.
Citește și Care vor fi cele mai mari puteri economice ale lumii la sfârșitul acestui deceniu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...