Germania vinde, pentru 12 miliarde euro, una dintre bijuteriile industriei chimice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Covestro / FOTO: Covestro
Covestro / FOTO: Covestro
Covestro este o companie de referință a industriei chimice din Germania. 

Producătorul german de materiale plastice și produse chimice Covestro a anunțat marți că a acceptat propunerea de preluare din partea companiei naționale de petrol Adnoc, ofertă ce evaluează grupul la aproape 12 miliarde de euro.

Mari probleme

Prin această operațiune, compania națională de petrol a Emiratelor Arabe Unite pune mâna pe una dintre navele amiral ale sectorului chimic german, un nou semn al slăbiciunii de care suferă cea mai mare economie a Europei, care, după ce a renunțat la gazul rusesc se confruntă cu o criză a modelului său industrial.

Acest acord de investiții, care durează până la sfârșitul anului 2028, „prevede că ofertantul va lansa o ofertă publică de licitație pentru toate acțiunile Covestro aflate în circulație la un preț de 62,00 euro pe acțiune”, se precizează în comunicatul de presă dat publicității în acest sens. 

Cu o zi înainte 

Covestro „salută și susține oferta de licitație”, care reprezintă o primă de aproximativ 54% față de prețul de închidere al acțiunilor Covestro pe 19 iunie 2023, cu o zi înainte ca pe piață să apară primele zvonuri legate de o potențială preluare, a menționat, la rândul său, grupul emirat. 

Industria chimică germană, care include nume grele, precum companiile BASF și Bayer, trece printr-o lungă criză industrială legată de creșterea costurilor la energie și de cererea slabă. 

După acest anunț, prețul acțiunii Covestro a crescut cu 3,50% până la 58,0 euro la scurt timp după deschiderea ședinței la Bursa de la Frankfurt, al cărei indice DAX a urcat cu 0,15%. Această achiziție „constituie un pilon esențial al strategiei de creștere a Adnoc International menită să devină unul dintre cei mai mari cinci jucători globali din sectorul chimic”, potrivit grupului din Emirate.

Acces la piețele finale

Covestro își propune să devină platforma de bază pentru materialele de performanță și substanțele chimice de specialitate Adnoc International. Portofoliul de produse Covestro oferă, de asemenea, acces la piețele finale, inclusiv vehicule electrice, izolație termică și adezivi.

Compania națională Adnoc este gigantul petrolier al Emiratelor Arabe Unite, care se numără printre principalii exportatori de țiței din lume. Șeful acesteia, sultanul Al Jaber, a fost, printre altele, președintele COP28.

De asemenea, Adnoc s-a angajat să susțină creșterea Covestro prin participarea la o majorare de capital echivalentă cu 10% din capitalul actual al companiei germane, care îi va oferi fonduri suplimentare de 1,17 miliarde de euro.

Oferta publică de cumpărare va fi supusă unui prag minim de acceptare de 50% plus o acțiune și trebuie să primească în continuare acordul autorităților, în special al supraveghetorului german Bafin. Adnoc va finanța achiziția Covestro cu numerarul de care dispune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mugur Isărescu / Foto: Sabin Cristoveanu / Inquam Photos
Bursa / Foto: Freepik
Wall Street. Foto: Pexels.com
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
Franța / sursa foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Casă de schimb valutar

Cursul valutar. Evoluții minore pentru euro, dolar și aur

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marți,...

Vot în Parlament
Aur / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

Mafia de la Kremlin. Putin se descotorosește de Kadîrov?

Drama personală dintre Tatiana și Vladislav Bakalciuk,...

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Bani / sursa foto: Freepik.com
Covestro / FOTO: Covestro
Industria auto / FOTO: Freepik

Piața auto franceză a căzut în depresie

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 11% luna...

Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Foto: pexels.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
Fed
Bănci / FOTO: Freepik

Șefa BCE vrea bănci mai mari și mai puternice în Europa

Este una dintre condițiile esențiale pentru a...

Banca Națională a României

pixel