Germania vrea SUSPENDAREA construcției Nord Stream 2. Află MOTIVUL

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Construcția gazoductului Nord Stream 2, sursă foto: Nord Stream 2 official website
Construcția gazoductului Nord Stream 2, sursă foto: Nord Stream 2 official website
Autoritățile germane spun că doresc să impună un moratoriu privind proiectul Nord Stream 2 și că acest lucru nu ar trebui privit ca o sancțiune împotriva proiectului, ci ca o pauză în implementarea acestuia.

Pentru a potoli temerile că Nord Stream 2 ar putea fi folosit ca armă geopolitică împotriva Europei de Est, o parte din politicienii germani au propus impunerea unui moratoriu privind construcția conductei. Acest lucru a fost afirmat și de șeful comisiei afaceri  externe din Bundestag, Norbert Retgen, informează Deutschlandfunk.

Suspendarea proiectului, spune Retgen, va trebui folosită pentru a începe un dialog între Rusia, UE și Statele Unite.

„Dacă un acord internațional va exclude posibilitatea utilizării conductei ca armă geopolitică împotriva țărilor din Europa de Est, atunci ar fi posibilă cooperarea cu Rusia în domeniul politicii energetice, - a spus Röttgen. - Poate că ar putea arăta astfel: UE, Rusia și SUA sunt de acord să introducă un moratoriu asupra construcțiilor, dar de data aceasta nu ca o sancțiune, ci ca o pauză pentru a putea începe negocierile ".

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva conductei care construiește Nord Stream 2, a navei rusești, Fortuna, precum și a companiei KVT-RUS, proprietara vasului „Fortuna”.

Citește și: Renault SUSPENDĂ producția în mai multe uzine, inclusiv în România

Amintim că Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Cu un cost de 9,5 miliarde de euro, Nord Stream 2 are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an și va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Compania rusească Fortuna a reluat lucrările la proiectul Nord Stream 2, din 24 ianuarie a.c., potrivit unui comunicat remis presei de reprezentanții companiei.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi (proiectul fiind terminat în procent de 94%), lucrările au fost oprite brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel