Suma forfetară pe care AFP o va primi în cadrul acordului nu a fost dezvăluită. Este primul parteneriat încheiat de o agenție de presă în temeiul Directivei Uniunii Europene privind drepturile conexe drepturilor de autor, legislație care a fost adoptată în martie 2019. Franța a fost prima țară care a transpus directiva în legislația națională în acel an. La nivel global, chestiunea împărțirii veniturilor obținute din rețeaua de internet se află în centrul tensiunilor dintre giganții web și mass-media.
"Este un acord care acoperă întreaga Uniune Europeană, în toate limbile de difuzare a AFP, inclusiv în țările care nu au transpus directiva", a declarat Fabrice Fries, directorul general al AFP, care a calificat acest acord drept "pionierat". AFP produce și distribuie conținut multimedia pentru clienții săi în șase limbi din întreaga lume.
"Acesta este punctul culminant al unei lungi bătălii" care a început în timpul negocierii directivei europene privind drepturile de vecinătate, a adăugat Fries. "Ne-am luptat pentru ca agențiile să fie pe deplin eligibile. Diferența față de un parteneriat comercial constă în faptul că un contract de drepturi de vecinătate este menit să fie durabil", a continuat directorul general al AFP.
"Acest acord cu Agence France-Presse demonstrează disponibilitatea noastră de a găsi un teren comun cu editorii şi agenţiile de presă în Franţa pe tema drepturilor conexe", a spus directorul general al Google France, Sebastien Missoffe.
Acordul pe cinci ani este primul încheiat de o agenţie de presă în cadrul directivei europene privind aşa-numitele drepturi conexe cu editorii de presă din 2019, potrivit AFP. Amendamentul UE a avut ca scop actualizarea legislaţiei învechite a drepturilor de autor a blocului pentru era digitală şi asigurarea că autorii primesc o mai bună remuneraţie pentru conţinutul publicat online.
Citește și Google: Justiția europeană confirmă o amendă de 2,4 miliarde euro
Google a refuzat iniţial să plătească pentru conţinutul republicat, dar a suferit o înfrângere la Curtea de Apel din Paris în octombrie 2020. Google a declarat recent că a început negocierile cu sute de editori de ştiri din ţări unde legea este acum în vigoare, inclusiv în Franţa, Ungaria, Danemarca şi Ţările de Jos.
În ianuarie, gigantul american al internetului şi editori francezi au căzut de acord asupra unor criterii comune de remunerare punând capăt unei lungi dispute în legătură cu drepturile de autor, deşi acordul nu a inclus agenţiile de presă şi media din sindicatul editorilor de reviste. Australia a adoptat de asemenea o lege în februarie ce impune Facebook şi Google să negocieze cu editorii pentru plata conţinutului de ştiri.
După ce inițial a fost reticent în a plăti ziarele franceze pentru utilizarea conținutului lor, Google a semnat în cele din urmă un acord-cadru pe trei ani cu o parte din presa franceză la începutul anului 2021, care a fost suspendat de atunci. Cu toate acestea, la jumătatea lunii iulie a fost amendat cu 500 de milioane de euro de către autoritatea franceză pentru concurență pentru că nu a negociat "cu bună credință". Google a făcut apel și continuă negocierile cu unele grupuri media franceze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...