Google și AFP au spart gheața! Au încheiat un acord INEDIT

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este primul acord de acest gen încheiat de Google
Este primul acord de acest gen încheiat de Google
Google și Agenția France-Presse (AFP) au anunțat că au semnat un acord european inedit ce vizează plata pentru conținutul agenției internaționale de presă utilizat de motorul de căutare în următorii cinci ani, un pas decisiv după 18 luni de negocieri.

Suma forfetară pe care AFP o va primi în cadrul acordului nu a fost dezvăluită. Este primul parteneriat încheiat de o agenție de presă în temeiul Directivei Uniunii Europene privind drepturile conexe drepturilor de autor, legislație care a fost adoptată în martie 2019. Franța a fost prima țară care a transpus directiva în legislația națională în acel an. La nivel global, chestiunea împărțirii veniturilor obținute din rețeaua de internet se află în centrul tensiunilor dintre giganții web și mass-media.

"Este un acord care acoperă întreaga Uniune Europeană, în toate limbile de difuzare a AFP, inclusiv în țările care nu au transpus directiva", a declarat Fabrice Fries, directorul general al AFP, care a calificat acest acord drept "pionierat". AFP produce și distribuie conținut multimedia pentru clienții săi în șase limbi din întreaga lume.

"Acesta este punctul culminant al unei lungi bătălii" care a început în timpul negocierii directivei europene privind drepturile de vecinătate, a adăugat Fries. "Ne-am luptat pentru ca agențiile să fie pe deplin eligibile. Diferența față de un parteneriat comercial constă în faptul că un contract de drepturi de vecinătate este menit să fie durabil", a continuat directorul general al AFP.

"Acest acord cu Agence France-Presse demonstrează disponibilitatea noastră de a găsi un teren comun cu editorii şi agenţiile de presă în Franţa pe tema drepturilor conexe", a spus directorul general al Google France, Sebastien Missoffe.

Acordul pe cinci ani este primul încheiat de o agenţie de presă în cadrul directivei europene privind aşa-numitele drepturi conexe cu editorii de presă din 2019, potrivit AFP. Amendamentul UE a avut ca scop actualizarea legislaţiei învechite a drepturilor de autor a blocului pentru era digitală şi asigurarea că autorii primesc o mai bună remuneraţie pentru conţinutul publicat online.

Citește și Google: Justiția europeană confirmă o amendă de 2,4 miliarde euro

Google a refuzat iniţial să plătească pentru conţinutul republicat, dar a suferit o înfrângere la Curtea de Apel din Paris în octombrie 2020. Google a declarat recent că a început negocierile cu sute de editori de ştiri din ţări unde legea este acum în vigoare, inclusiv în Franţa, Ungaria, Danemarca şi Ţările de Jos.

În ianuarie, gigantul american al internetului şi editori francezi au căzut de acord asupra unor criterii comune de remunerare punând capăt unei lungi dispute în legătură cu drepturile de autor, deşi acordul nu a inclus agenţiile de presă şi media din sindicatul editorilor de reviste. Australia a adoptat de asemenea o lege în februarie ce impune Facebook şi Google să negocieze cu editorii pentru plata conţinutului de ştiri. 

După ce inițial a fost reticent în a plăti ziarele franceze pentru utilizarea conținutului lor, Google a semnat în cele din urmă un acord-cadru pe trei ani cu o parte din presa franceză la începutul anului 2021, care a fost suspendat de atunci. Cu toate acestea, la jumătatea lunii iulie a fost amendat cu 500 de milioane de euro de către autoritatea franceză pentru concurență pentru că nu a negociat "cu bună credință". Google a făcut apel și continuă negocierile cu unele grupuri media franceze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel