Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
"Avem deja anulări de rezervări din partea a 600.000 de turişti ruşi şi 240.000 de ucraineni", a declarat preşedintele Asociaţiei agenţiilor elene de turism (HATTA), Lyssandros Tsilidis, care subliniază că la acest moment "pierderile se ridică la 700.000 de euro".
La fel ca şi partenerii europeni, Atena a condamnat invazia rusă în Ucraina în pofida legăturilor istorice între Rusia şi Grecia, două ţări ortodoxe.
Războiul din Ucraina va afecta în special turismul în insula Creta, unde 10% din turiştii tradiţionali erau ruşi şi ucraineni. "Această clientelă nu va fi înlocuită", consideră Nikos Halkiadakis, preşedintele Uniunii hotelierilor din Héraklion, principalul oraş din cea mai mare insulă grecească.
Cu toate acestea, după doi ani de pandemie, Guvernul de la Atena şi profesioniştii din turism sunt încrezători. Pentru Nikos Halkiadakis, "revenirea la normal este un motiv de speranţă şi mizăm pe un sezon mai bun decât anul trecut".
"Experţii din industria turismului se aşteaptă la o multiplicare cu doi a numărului de sosiri din acest an", insistă şi Sofia Zacharaki, secretar de stat în Ministerul Turismului. "Iar sezonul arată deja o imagine încurajatoare care ne permite să fim optimişti", a declarat Zacharaki.
La rândul său, ministrul elen al Turismului, Vassilis Kikilias, a salutat luni "reuşita strategiei guvernamentale care a vizat deschiderea sezonului turistic înainte de venirea verii". Potrivit lui Vassilis Kikilias, numărul sosirilor pentru vacanţa de Paşte a crescut la Atena şi Salonic (nord), comparativ cu anul trecut, "iar aceste cifre justifică eforturile noastre".
Pentru a da un impuls turismului, care este responsabil pentru aproape 25% din PIB, Grecia a început în februarie să ridice restricţiile împotriva Covid-19 astfel că testele de depistare la frontieră nu mai sunt obligatorii pentru călătorii care au un certificat european de vaccinare.
Începând cu data de 1 mai, certificatul sanitar nu va mai fi cerut în restaurante, baruri şi magazine. În ceea ce priveşte purtarea măştii, nu va mai fi obligatorie în spaţiile închise de la 1 iunie.
Însă, industria turistică este unul din sectoarele cele mai afectate direct de crize, precum războaie şi pandemii, subliniază secretarul de stat.
Carnea de miel, un lux de Paşte. A ajuns să se vândă chiar şi în rate
"După ce am trăit prin ultimii doi ani dificili, nu ne mai este teamă, chiar dacă ritmul de revenire a turismului este unul lent în toată Europa, din cauza războiului din Ucraina", a explicat preşedintele HATTA. Iar explozia preţurilor riscă să schimbe datele problemei, apreciază preşedintele HATTA.
Chiar dacă profesioniştii din sector mizează pe un sezon mai bun decât cel de anul trecut, "numărul sosirilor nu va reveni la cifrele record din 2019", avertizează ministrul Vassilis Kikilias.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...