Grecia: Soluție INEDITĂ pentru reducerea facturilor la curentul electric

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Interesantă idee
Interesantă idee
Iniţiativa anunţată luni este preconizată să coste 150 de milioane de euro şi va fi finanţată cu ajutorul fondurilor europene. 

Guvernul grec a anunţat luni că va oferi gospodăriilor subvenţii, pentru a le ajuta să îşi înlocuiască vechile frigidere şi aparate de aer condiţionat cu unele noi şi mai eficiente din punct de vedere energetic, în ideea de a-şi reduce astfel facturile la curent, transmite Reuters.

La fel ca multe alte state membre UE, Grecia se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la energie, o tendinţă care a fost agravată după invadarea Ucrainei de către Rusia şi reducerea livrărilor de gaze ruseşti spre mai multe ţări din Europa.

Începând de anul trecut, autorităţile de la Atena au adoptat mai multe măsuri, cu o valoare totală de aproximativ şapte miliarde de euro, inclusiv subvenţii, pentru a ajuta gospodăriile să îşi plătească facturile la electricitate şi la pompă.

Potrivit declaraţiilor făcute luni de ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, gospodăriile din Grecia vor putea să cumpere până la trei produse electrocasnice noi (aparate de aer condiţionat, frigidere sau congelatoare) şi vor beneficia o subvenţie de 30% până la 50% din costul fiecărui produs.

"În cadrul programului pe care îl anunţăm astăzi, oferim mai multor sute de mii de gospodării şansa de a-şi reduce considerabil, cu până la 40%, consumul de electricitate", a spus Kostas Skrekas într-un discurs televizat. Potrivit ministrului Energiei, Grecia va putea astfel să economisească o cantitate de electricitate gală cu cea consumată într-un an de oraş cu 100.000 de locuitori şi de asemenea 40 de milioane de euro pe an ca urmare a reducerii importurilor de petrol şi gaze.

Citește și Noile tarife la energie. Vlăsceanu (HENRO): Aveţi grijă ce contracte veţi semna

Între timp, în România, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică - HENRO, a vorbit despre ce se va întâmpla după ce prevederile Ordonanței 27 nu se vor aplica. 

Chiar dacă preţurile la energie sunt plafonate, după încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27 vor intra în vigoare noile tarife, iar sfatul meu e să citiţi cu atenţie factura şi să aveţi grijă ce contracte veţi semna cu furnizorii care vin cu oferte noi, a atenţionat, miercuri, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică - HENRO, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale "Critical Infrastructure Protection Forum" (CIP Forum V 2022).

"Activităţile concurenţiale se desfăşoară pe partea de producţie, înmagazinare, în cazul gazelor naturale şi partea de furnizare. Evident, şi aici avem infrastructuri critice care sunt protejate. Deci, orice recunoaştere de costuri pentru activităţile reglementate trebuie să fie recunoscută şi de autoritatea de reglementare. Nu vreau să spun despre ANRE că nu ar înţelege importanţa securităţii cibernetice a infrastructurilor critice, dar sunt costuri limitate tocmai pentru ca tarifele să rămână în continuare suportabile. Şi aşa au crescut, dar nu din cauza costurilor aferente infrastructurii critice. Dacă s-ar recunoaşte sau dacă ar fi mai multe elemente de infrastructură critică recunoscute de autoritate şi prin Hotărâre de Guvern, cu siguranţă tarifele ar ajunge şi mai mari şi oricum sunt la limita suportabilităţii. Gândiţi-vă că pe lângă tarife mai e preţul mărfii, al energiei şi al gazelor, care au crescut în ultima perioadă şi este doar începutul. Deocamdată nu resimţim, pentru că sunt plafonate. Dar să vă uitaţi cu atenţie ce veţi semna în continuare, ce contracte veţi semna cu furnizorii care vin cu oferte noi. Chiar dacă preţurile sunt plafonate, după încetarea aplicabilităţii Ordonanţei 27, vor intra în vigoare noile preţuri. Sfatul meu e să citiţi cu atenţie factură", a explicat Vlăsceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com

pixel