Greenpeace, ”dezamăgită” că Burduja a depus o plângere penală la DIICOT

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Platforma marina / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
Reprezentanţii Greenpeace România îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de a ataca şi restricţiona "activitatea paşnică şi legitimă a organizaţiilor de mediu", deşi pretinde că împărtăşeşte obiective comune de consolidare a securităţii, accesibilităţii şi sustenabilităţii energetice a României.

"Greenpeace lansează un apel la clarificări adresat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, în urma noilor ameninţări asupra angajamentului şi activităţii faţă de protecţia climei şi a naturii în România (...) Într-o scrisoare deschisă trimisă ambilor miniştri astăzi, Greenpeace solicită răspunsuri clare şi transparente referitoare la un potenţial dosar penal implicând mai multe organizaţii de protecţie a mediului. Potrivit relatărilor recente din mass-media, această plângere a fost primită de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din România şi a declanşat proceduri penale", se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, acuzaţiile vin în urma campaniei vocale a Greenpeace împotriva proiectului de exploatare de gaze fosile Neptun Deep, planificat de compania austriacă OMV în Marea Neagră din România.

"Întrebat de posibila sa implicare, ministrul Energiei a criticat public căile legale şi legitime care contestă procedurile de aprobare a proiectelor energetice controversate şi distructive pentru oameni şi natură. Totodată, el a refuzat să clarifice existenţa acestei plângeri penale şi implicarea sa în iniţierea posibilei investigaţii, împiedicând astfel orice fel de dialog constructiv cu Greenpeace şi alte organizaţii. Suntem extrem de dezamăgiţi că reprezentanţi ai guvernului român, precum Sebastian Burduja, care pretind că împărtăşesc obiective comune de consolidarea al securităţii, accesibilităţii şi sustenabilităţii energetice a României, aleg să atace şi restricţioneze activitatea paşnică şi legitimă a organizaţiilor de mediu. Nu ne vom lasă intimidaţi şi cu siguranţă nu vom rămâne tăcuţi în faţa acestor atacuri nedemocratice şi arhaice. Vom continua să luăm măsuri legale şi să tragem la răspundere deciziile problematice care pun în pericol mediul înconjurător şi viitorul nostru. Cerem răspunsuri şi soluţii clare de la miniştrii Energiei şi Justiţiei cu privire la modul în care guvernul român va proteja drepturile fundamentale la un mediu sănătos şi la protest", a declarat, în comunicatul citat, Elena Ionescu, directoare executivă în cadrul Greenpeace România.

În ultimele luni, Greenpeace a iniţiat mai multe procese cu privire la controversatul proiect Neptun Deep al OMV Petrom şi Romgaz.

"Substanţe toxice necunoscute deversate în mare, sute de milioane de tone de CO2 aruncate în atmosferă şi riscul minelor marine de a provoca un dezastru ecologic sunt doar câţiva dintre factorii care fac Neptun Deep un proiect letal pentru oameni şi biodiversitate. Prin exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom şi Romgaz vor deveni cei mai mari poluatori cu emisii de carbon din România. Cel mai recent atac împotriva Greenpeace face parte dintr-o serie de încercări de intimidare la nivel internaţional împotriva organizaţiei de protecţie a mediului, adesea în legătură cu mega-proiecte ale companiilor producătoare de combustibili fosili", menţionează organizaţia de mediu.

În prezent, Greenpeace este dată în judecată în SUA de Grupul Energy Transfer pentru 300 de milioane de dolari, iar un proces iniţiat de Shell împotriva Greenpeace International pentru un protest paşnic este încă în curs.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a scris pe pagina sa de Facebook, că, "în ultimele zile, câteva organizaţii de mediu au declanşat un atac la adresa mea, a ministrului Mediului, Mircea Fechet, şi a colegilor noştri din cele două ministere, însă toate presiunile, ameninţările şi campaniile negative nu ne intimidează, ci ne motivează".

"Nu este primul, nu va fi ultimul. Mai nou, acestea se bazează pe informaţia "pe surse" că aş fi sesizat organele de urmărire penală cu privire la acţiunile desfăşurate de câteva ONG-uri prin care sunt sabotate, de ani de zile, proiectele energetice. Sistematic şi pe foarte mulţi bani, cu avocaţi bine plătiţi şi campanii agresive. În interesul cui, oare? Şi pe banii cui, oare? Nu pot confirma şi nici infirma formularea unei plângeri penale, pentru că aşa prevede legea, dar nimic nu mă poate opri să spun adevărul. (...) Respectăm şi susţinem rolul societăţii civile şi toate demersurile de bună-credinţă. Dar nu putem accepta vreodată acţiunile contrare interesului românilor, servind interesele celor care ne vor răul. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă exemplar. Toate presiunile, ameninţările şi campaniile negative nu ne intimidează, ne motivează. Iar adevărul şi dreptatea înving întotdeauna, mai devreme sau mai târziu. România trebuie să fie independentă şi sigură în şi prin sectorul energetic, fără să mai depindă vreodată de cei care au folosit energia, decenii la rândul, ca armă de şantaj", a subliniat oficialul de la Energie.

Burduja a punctat că România a investit, până în prezent, 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale blocate de ani de zile: Răstoliţa (90% finalizată), Surduc-Siriu (89% finalizată), Cornetu-Avrig (95% finalizată), Paşcani (75% finalizată) etc.

În acelaşi timp, ministrul de resort a menţionat şi proiectul strategic Neptun Deep din Marea Neagră, de patru miliarde de euro, care va dubla producţia de gaz românesc, va genera dezvoltare şi locuri de muncă şi va reduce masiv dependenţa europeană faţă de gazul rusesc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie
Foto: Pexels.com
pexel.com
Energie nucleară

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Autoritățile de la București urmăresc o reducere anuală...

Italia / sursa: Freepik.com

pixel