Grevă în învățământ. Mircea Coșea: Profesorii au devenit un fel de clasă defavorizată

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Despre profesori și guvernanți
Despre profesori și guvernanți
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coşea revine la emisiunea ”Totul despre bani” pentru a vorbi inclusiv despre revendicările profesorilor care au intrat în grevă generală, dar și despre ce va fi în viitor. 

”Revendicările profesorilor sunt îndreptățite și care trebuiau rezolvate de mult timp”, a ținut să precizeze profesorul de economie Mircea Coșea de la bun început. Din punctul meu de vedere, a continuat el, ”cei care lucrează în învățământ reprezintă un detașament de importanță vitală pentru națiune, pentru că ei pregătesc investiția pentru viitor. O națiune care nu are o generație bine pregătită nu poate să spere la un viitor ca lumea, iar o generație bine pregătită depinde de cum sunt pregătiți profesorii”, a subliniat invitatul emisiunii ”Totul despre bani”.

Două țări care au făcut miracole în învățământ

Ducându-și ideea mai departe, Micea Coșea a menționat că ”experiența internațională este însă foarte clară în acest sens. Sunt două țări care au făcut miracole în ultimii 25 de ani: Irlanda și Finlanda. Aceste țări au pus un accent deosebit pe educație, iar unul dintre capitolele importante ale acestui accent este acela al motivării celor care lucrează în învățământ. Motivare materială, adică prin ceea ce trebuie să primească dascălii. â

Este însă forță activă

Calculele care sunt astăzi de notorietate arată că nivelul de salarizare din învățământ este aproape egal cu cel al așa-numitei categorii defavorizate în România. O categorie care a fost susținută de către actuala guvernare prin ajutoare sociale, vouchere și așa mai departe. De obicei pensionarii, ei erau cei care intrau în această categorie. Iată însă că avem și o categorie care este forță activă și care trăiește tot cu 2000-2500 de lei pe lună.

Personal necalificat care câștigă mai bine 

Dacă am face comparație a importanței acestui serviciu de interes național pe care îl face învățământul cu alte ramuri de activitate, o să vedem că există personal necalificat, personal de serviciu care câștigă mai mult decât un profesor după 25 de ani. Deci revendicările sunt justificate din acest punct de vedere. Este o neglijență a guvernelor din ultima perioadă de 10-15 ani, care nu au alocat învățământului procentul care l-au promis din PIB, iar marile lucrări, în ghilimele, care s-au făcut pentru modernizarea învățământului, cum ar fi programul ”România educată” sau actualele legi ale învățământului la care se lucrează la Ministerul Educației privesc învățământul din multe puncte de vedere: unele corecte, altele mai puțin, altele sunt aproape fără importanță, dar neglijează cu totul motivarea acestor oameni care lucrează în învățământ.

Nu ar trebui să ne mirăm

Ne mirăm că există profesori care nu au pregătirea necesară. Nu ar trebui să ne mirăm, pentru că ajung în învățământ cei care nu se duc în altă parte, care nu au cum să se ducă pentru că nu au pregătirea. Iar cei care au pregătire, cei mai mulți dintre ei migrează și ajung să fie chelneri prin Germania sau prin Franța decât să-și facă meseria de învățător în România.

Urmărește aici întreaga emisiune:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel