Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Așadar, greva cadrelor didactice a determinat Ministerul Învățământului să procedeze la unele schimbări radicale în ceea ce privește examenele de evaluare națională și bacalaureat.
În expunerea de motive a noilor modificări se spune că în contextul în care activitățile specifice procesului educațional sunt afectate de desfășurarea grevei generale din învățământul preuniversitar, iar susținerea examenului de bacalaureat presupune încadrarea într-un calendar care să nu afecteze dreptul absolvenților care promovează examenul de a-și continua studiile în învățământul postliceal/universitar, se impune luarea unor măsuri administrative cu privire la modul de desfășurare și de susținere de către aceștia a examenului, programat după încheierea anului școlar 2022—2023.
Totodată, în același document, se mai spune că se are în vedere fluidizarea organizării examenului național de bacalaureat în contextul în care susținerea acestui examen poate fi afectată de prelungiri și amânări și valorificând experiența anilor anteriori, în sensul în care există posibilitatea de echivalare/recunoaștere a competențelor lingvistice de comunicare în limba română/în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională, precum și a celor digitale, pentru a evita amânarea începerii studiilor postliceale și universitare cauzată de decalarea admiterilor, precum și de imposibilitatea formării grupelor / claselor / formațiunilor de studiu și a stabilirii normelor didactice în învățământul terțiar.
Iată modificările publicate în Monitorul Oficial
”Art. 1. — Prin derogare de la prevederile art. 74 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în anul școlar 2022—2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.
Art. 2. — Prin derogare de la prevederile art. 77 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, la examenul național de bacalaureat, pentru anul școlar 2022— 2023, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.