Greva profesorilor. Lider de sindicat: Din păcate, nu se va rezolva nimic

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Se va merge și mai departe, dacă nimic nu se va întâmpla
Se va merge și mai departe, dacă nimic nu se va întâmpla
Salariații din învățământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET" s-au aflat miercuri în grevă de avertisment. Între orele 11,00 și 13,00, profesorii nu au intrat în clase sau nu au ținut orele. Redacția DCBusiness a luat legătura cu un lider de sindicat și un cadru didactic de la un liceu de prestigiu din București.

”Din păcate, acțiunea noastră nu va da rezultate. Nu vom fi auziți”, a declarat pentru DCBusiness Lili Mohorea, lider de sindicat  SLSIP, sector 6. Ea spune că, încă de la prima oră, inspectoratele fac presiuni asupra celor care nu sunt membri de sindicat, dar care au aderat la mișcarea de protest pentru ca, astfel, să reducă numărul participanților și, implicit, al impactului și importanței acestei acțiuni. 

Este singura soluție

Lili Mohorea declară că, dacă se va ajunge la grevă generală, așa cum a avertizat, de altfel, președintele FSLI, Simion Hancescu, se vor alătura și ei. Ea a menționat că doar în 1999 și 2005, când protestele din învățământ au durat mai multe săptămâni și s-a vorbit chiar de o înghețare a anului școlar, lucrurile s-au mișcat un pic, iar revendicările lor au fost, în sfârșit, auzite. 

Lili Mohorea consideră că singura soluție la rezolvarea tuturor problemelor din învățământ este schimbarea sistemului. ”Dacă m-ați întreba pe mine, aș desființa inspectoratele școlare”, a adăugat liderul de sindicat, menționând că, la ultimul concurs pentru directori de licee, desfășurat spre sfârșitul anului trecut, s-au înscris foarte mulți inspectori școlarii. Pe ideea că, dacă la un moment dat nu va mai fi inspector, să rămână măcar director. 

Nu putem vorbi de separare

Pe Mădălina Crăciunescu, profesor de chimie, cu peste 15 ani vechime la catedră, am întrebat-o dacă acest protest nu afectează relația cu elevii. 

”Relația profesor-elev este pusă la încercare în contextul actual. Scoala online a ridicat bariere în comunicare, intelegere si accesibilitate. Cu toate acestea, nu cred ca in aceasta situație putem discuta despre neînțelegere, separare... Generațiile actuale de tineri au o maturitate precoce, care le permite înțelegerea multelor probleme ivite in mediul  social cotidian”, a declarat Mădălina Crăciunescu. 

Spre grevă generală

Între timp, Simion Hancescu, liderul FDLI a anunțat că, dacă Guvernul va continua să ignore sindicatele din educație, învățământul preuniversitar se va îndrepta către o grevă generală. 

”Oamenii aşteaptă totuşi un punct de vedere, să vadă un dram de bunăvoinţă - sunt speranţe în acest an (pentru majorarea salariilor, n.r.)? Nu sunt? Se va întâmpla ceva în a doua parte a anului, putem veni cu o suplimentare dacă încasările bugetare în a doua parte a anului sunt în regulă? Dar deocamdată această politică a struţului nu e benefică, iar la cât de porniţi şi de revoltaţi sunt oamenii, şi după cum s-au pronunţat în urma referendumului, se conturează o grevă generală”, a spus Hancescu, amintind că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește finanțarea învățământului. 

Lista solicitărilor 

Solicitările sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt: acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatele mai solicită Guvernului acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel