Grupul CEZ explică de ce vinde activele din România. Ceva s-a schimbat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
investiție în eficiența energetică
investiție în eficiența energetică
Intenția firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea și celelalte active din România se înscrie în noua direcție de dezvoltare internațională a companiei, care, în afară de dezvoltarea din Republica Cehă, se va concentra pe proiecte de eficiența energetică. 

Astfel că toate activitățile care nu intră în acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni, managerul de tara al CEZ in Romania, Ondrej Safar, pentru Agerpres.

Exportatorii europeni de mărfuri de lux, următoarele victime ale lui Trump

"După cum am anunțat public, CEZ are o nouă strategie, aprobată de Adunarea Acționarilor, unde s-au definit direcțiile pe care le va urma compania noastră: dorim să dezvoltăm rețeaua de distribuție în Republica Cehă, iar cealaltă direcție este să menținem unitățile de generare din prezent și să investim în unele noi și în eficiența energetică, în servicii de eficiență energetică peste tot la nivel internațional. Tot ce nu intră în aceste teme va fi redus, iar România și celelalte țări unde suntem prezenți, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activității, iar acestea sunt consecințele redirecționarii strategiei noastre", a precizat Ondrej Safar.

Grupul ceh CEZ a lansat săptămâna trecută o testare de piață cu privire la procesul de transfer al activelor din România, care include parcul eolian din Dobrogea și compania de distribuție din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.

În România, CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Acești pași sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania-mamă.

CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potențialii investitori își pot exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menționate, cât și în mod individual pentru oricare dintre companii.

Persoanele cu handicap, scutite de la plata unui impozit

Pe de altă parte, managerul pentru România al CEZ a estimat luni ca proiectele eoliene se vor dezvolta în continuare în România. "Business-ul în eoliene crește și va crește în continuare în România", a susținut Ondrej Safar. Reprezentantul CEZ a recomandat oamenilor de afaceri care activează în România să coopereze pentru a-și putea dezvolta proiectele.

"Eu consider că România trece prin cele mai bune vremuri economice pe care le-a trăit vreodată. Daca eu compar România de azi cu România anului 2005, când am venit aici pentru prima dată, și cu România anului trecut, când m-am întors în România, sunt Românii total diferite. Vedem dezvoltare, vedem mulți investitori străini, vedem și criza forței de muncă, care este indusă de dimensiunea industriei. Ar trebui să ne gândim cum era România la începuturi, acum 30 de ani, și poziția pe care România o ocupă acum comparativ cu țările din regiune.

România e acum cea mai dezvoltată țară din zonă, e cu siguranță lideri în Balcani. Ce ar trebui să facă România pentru a se dezvolta mai departe? Un aspect important e cooperarea dintre antreprenori, ei ar trebui să coopereze și să se dezvolte împreună", a precizat Ondrej Safar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel