Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Grupul francez va construi o parte din constelația italiană de observare a Pământului. Contractul are o valoare de aproape 180 de milioane de euro.
Thales Alenia Space va construi șase sateliți radar și un satelit optic pentru viitoarea constelație italiană de observare a Pământului Iride, pentru aproape 180 de milioane de euro, a anunțat luni compania mixtă dintre grupul francez Thales și italian Leonardo.
Contractul atribuit de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru șase sateliți mici, de numai 170 de kilograme fiecare, care sunt echipați cu dispozitive radar cu deschidere sintetică (SAR) și care au o valoare de 112 milioane de euro. Al patrulea satelit, cel optic de observare, are o valoare de 75 de milioane de euro, potrivit unui comunicat. Este prevăzută o opțiune de 75 de milioane de euro pentru patru sateliți radar suplimentari și de 19 milioane de euro pentru un alt satelit optic.
Thales Alenia Space "va juca un rol cheie în acest nou proiect ambițios, care va duce la crearea unei constelații unice, inovatoare și 100% italiene", a declarat Massimo Comparini, directorul activităților de observare, explorare și navigație ale grupului, citat în comunicat. Constelația Iride este un program estimat la 1,1 miliarde de euro și finanțat din Planul național italian de redresare și reziliență (PNRR). ESA îl gestionează în numele Agenției Spațiale Italiene (ASI).
Ambițiile mari ale Italiei
Constelația va fi compusă din sateliți de observare radar și optici pentru monitorizarea situației hidrologice de pe Terra, a zonelor de coastă, a incendiilor forestiere, calității aerului și a condițiilor meteorologice în numele instituțiilor publice italiene. OHB Italia, filiala italiană a companiei germane OHB, a semnat în decembrie un contract pentru realizarea unui număr de 12 sateliți (cu opțiune pentru încă 12) pentru constelația Iride, în timp ce companiei italiene Argotec i s-a atribuit construcția a încă 10 sateliți (cu opțiune pentru 15). Valoarea totală a acestor contracte este de 68 de milioane de euro (126 de milioane de euro cu opțiuni).
Italia, al treilea mare contribuabil al ESA, are ambiții mari în domeniul spațial și profită de fondurile din planul de redresare pentru a-și impulsiona industria națională. Astfel, constelația Iride va fi pusă pe orbită, cel puțin parțial, de mica rachetă italiană Vega-C, fabricată de Avio, care a eșuat la prima sa lansare comercială în decembrie. Arianespace, care se ocupă de comercializarea rachetei, a anunțat la jumătatea lunii martie că a primit un contract pentru lansarea a două Vega-C, cu încă una ca opțiune, pentru a desfășura sateliții Iride.
Citește și "A venit timpul"! India vrea uzine Airbus și Boeing la ea acasă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...