Grupul Thales câștigă un mare contract pentru constelația Iride. Banii vin din PNRR

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un proiect italian / FOTO: ESA
Un proiect italian / FOTO: ESA
Contractul a fost atribuit de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Grupul francez va construi o parte din constelația italiană de observare a Pământului. Contractul are o valoare de aproape 180 de milioane de euro.

Thales Alenia Space va construi șase sateliți radar și un satelit optic pentru viitoarea constelație italiană de observare a Pământului Iride, pentru aproape 180 de milioane de euro, a anunțat luni compania mixtă dintre grupul francez Thales și italian Leonardo. 

Contractul atribuit de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru șase sateliți mici, de numai 170 de kilograme fiecare, care sunt echipați cu dispozitive radar cu deschidere sintetică (SAR) și care au o valoare de 112 milioane de euro. Al patrulea satelit, cel optic de observare, are o valoare de 75 de milioane de euro, potrivit unui comunicat. Este prevăzută o opțiune de 75 de milioane de euro pentru patru sateliți radar suplimentari și de 19 milioane de euro pentru un alt satelit optic.

Thales Alenia Space "va juca un rol cheie în acest nou proiect ambițios, care va duce la crearea unei constelații unice, inovatoare și 100% italiene", a declarat Massimo Comparini, directorul activităților de observare, explorare și navigație ale grupului, citat în comunicat. Constelația Iride este un program estimat la 1,1 miliarde de euro și finanțat din Planul național italian de redresare și reziliență (PNRR). ESA îl gestionează în numele Agenției Spațiale Italiene (ASI).

Ambițiile mari ale Italiei

Constelația va fi compusă din sateliți de observare radar și optici pentru monitorizarea situației hidrologice de pe Terra, a zonelor de coastă, a incendiilor forestiere, calității aerului și a condițiilor meteorologice în numele instituțiilor publice italiene. OHB Italia, filiala italiană a companiei germane OHB, a semnat în decembrie un contract pentru realizarea unui număr de 12 sateliți (cu opțiune pentru încă 12) pentru constelația Iride, în timp ce companiei italiene Argotec i s-a atribuit construcția a încă 10 sateliți (cu opțiune pentru 15). Valoarea totală a acestor contracte este de 68 de milioane de euro (126 de milioane de euro cu opțiuni).

Italia, al treilea mare contribuabil al ESA, are ambiții mari în domeniul spațial și profită de fondurile din planul de redresare pentru a-și impulsiona industria națională. Astfel, constelația Iride va fi pusă pe orbită, cel puțin parțial, de mica rachetă italiană Vega-C, fabricată de Avio, care a eșuat la prima sa lansare comercială în decembrie. Arianespace, care se ocupă de comercializarea rachetei, a anunțat la jumătatea lunii martie că a primit un contract pentru lansarea a două Vega-C, cu încă una ca opțiune, pentru a desfășura sateliții Iride.

Citește și "A venit timpul"! India vrea uzine Airbus și Boeing la ea acasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel