Vinci a câștigat, prin intermediul filialei sale Cobra IS, un nou contract în domeniul energiei eoliene offshore, în valoare colosală de peste 4 miliarde de euro, pentru proiectarea, construirea și instalarea a două platforme de conversie a energiei eoliene offshore în Marea Nordului, în largul coastelor Germaniei, a anunțat grupul francez de construcții.
Un oraș de 4 milioane de locuitori
Acest contract este similar cu un prim contract anunțat în iulie 2022, dar de o amploare mult mai mare: aceste două platforme vor avea o capacitate totală de 4 GW și "vor putea alimenta echivalentul unui oraș de 4 milioane de locuitori precum Berlinul", a precizat Vinci.
Noile dispozitive sunt programate să intre în funcțiune în 2029 și 2030 și "vor fi printre primele capacități de acest tip care vor fi dezvoltate în Europa de Nord". "Plaformele vor converti curentul alternativ produs de mai multe parcuri eoliene în curent continuu de înaltă tensiune (...), care va fi reconvertit în curent alternativ la stații terestre situate la aproximativ 400 km distanță", explică Vinci.
Stații onshore
Construcția acestor stații onshore este, de asemenea, inclusă în contract. Clientul este compania germană Amprion Offshore, unul dintre cei patru operatori ai rețelei germane de transport de energie electrică. Mai exact, contractul este atribuit unui consorțiu format dintr-o filială a Vinci (Dragados Offshore, o filială a Cobra IS pe care Vinci a achiziționat-o în decembrie 2021) și compania germană Siemens Energy. Construcția acestor platforme, planificată pentru Cadiz (Spania), ar trebui să creeze peste 2.000 de locuri de muncă până în 2029. În iulie 2022, Vinci a anunțat un contract similar, dar de data aceasta "de aproape un miliard de euro", pentru a furniza echivalentul unui oraș ca Hamburg, adică 1,8 milioane de locuitori, începând din 2028.
Citește și QatarEnergy și Chevron, proiect comun de 6 miliarde de dolari
Șantierul integrat include, de asemenea, două unități de derivați de polietilenă de înaltă densitate cu o capacitate totală de 1,7 milioane de tone pe an, a declarat șeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi Kaabi.
Anunțat inițial pentru 2019, proiectul subliniază dorința producătorilor de petrol din Orientul Mijlociu de a-și consolida poziția în domeniul petrochimiei - materiale plastice și materiale de ambalare - pentru a găsi noi piețe și a nu se mai baza doar pe exporturile de țiței și gaze naturale.
Complexul va fi deținut în proporție de 70% de compania de stat QatarEnergy și 30% de Chevron Phillips Chemicals, conform termenilor acordului semnat duminică. ...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...