Guvernul prelungește OUG pentru amânarea ratelor la bănci cu încă o lună
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Soluţii prin care putem plăti mai puţin la ratele bancare
Guvernul a prelungit ordonanţa de urgenţă ce prevede amânarea ratelor la bănci cu încă o lună. Numai în prima săptămână de la publicarea ordonanţei peste 30 de mii de români au făcut cereri pentru a-şi amâna plata ratelor.  

Pe fondul scumpirii accelerate de pe piața dobânzilor, românii datori la bănci au avut la dispoziție mai multe variante pentru a depăși eventuale momente de cumpănă în rambursarea împrumuturilor.

Mulți au profitat de ordonanța care le-a permis să amâne ratele, ordonanță care acum a fost prelungită cu încă o lună.

Datele parțiale arată că numai în prima săptămână de la publicarea OUG, peste 30.000 de români au făcut cerere și au amânat ratele la bănci, iar dobânda cumulată pentru acele amânări s-a ridicat la peste 128 de miliarde de lei.

În prezent, ROBOR a ajuns la 7,95%, iar timp de 3 săptămâni nu a coborât mai mult de 7,8%, însă nici nu a mai depășit istoricul de 8,14%.

Pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata calculată cu indicele ROBOR a ajuns la 2.385 de lei, crescând cu 1.323 într-un singur an, ROBOR fiind 1,6% anul trecut.

Trei condiţii pentru mărirea salariului minim pe economie la 3.000 de lei

Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) din România, prof. univ. dr. Ioan Mintaş, a declarat joi, pentru Agerpres, că acest for este de acord cu mărirea salariului minim pe economie propusă de PSD, însă cu trei condiţii.

Astfel, prima condiţie enunţă necesitatea rediscutării nivelului contribuţiilor şi scăderii impozitării pe muncă, propunerea de salariu minim 3.000 lei putând fi acceptată numai cu îngheţarea contribuţiilor, ca în agricultură sau construcţii.

A doua condiţie se referă la aplicabilitate, care trebuie să fie după ieşirea din iarnă, din mai 2023, nu de la 1 ianuarie, deoarece costurile cu energia sunt greu de suportat de firme.

Şi nu în cele din urmă, CNIPMMR consideră că salariul minim trebuie crescut "numai cu condiţia renunţării la aberaţia impozitării contractelor part-time".

"Aceasta este poziţia CNIPMMR. Noi am discutat această propunere cu domnul preşedinte Florin Jianu, la nivel de birou, şi vom trimite poziţia noastră la Guvern. Suntem de acord cu propunerea de mărire a salariului minim, dar cu aceste condiţii," a subliniat Ioan Mintaş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel