Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, actualmente Asociația Pro Consumatori, a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică în anul 2005.
În nota de fundamentare a OUG-ului se explică motivul pentru care acestei asociații i se retrage acest statut, și anume ”Necomunicarea la autoritatea administrativă, respectiv A.N.P.C., a rapoartelor de activitate împreună cu situaţiile financiare anuale”, ceea ce este o obligație publică. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în cel mult 3 luni de la încheierea anului calendaristic.
Astfel, în conformitate cu dispozițiilor art. 41 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, recunoașterea statutului de utilitate publică conferă persoanelor juridice beneficiare o serie de drepturi și obligații.
În același document, Guvernul stipulează că: ”Faptul că Asociația Pro Consumatori a publicat doar în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale, nu înseamnă că a îndeplinit toate obligațiile prevăzute de actul normativ, respectiv obligațiile prevăzute la art. 41 alin. (2) lit.b) - obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale; autoritatea administrativă are obligaţia să asigure consultarea acestor documente de către orice persoană interesată; precum și obligația prevăzută la art.41 alin. (2) lit.c) parțial - de a comunica către Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial”.
Având în vedere faptul că, Asociația Pro Consumatori recunoscută ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr.1106/2005 nu a îndeplinit obligaţiile de a comunica autorității administrative, respectiv A.N.P.C., rapoartele de activitate împreună cu situaţiile financiare anuale, aceasta fiind un criteriu de retragere a statutului de utilitate publică conform art. 41 lit.e), art.41 alin. (2) lit. b), respectiv art. 41 alin.(2) lit.c) și obligaţia de a publica, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se propune retragerea recunoașterii ca fiind de utilitate publică a Asociației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...