Hidroelectrica ar vrea o nouă hidrocentrală pe Dunăre
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Porțile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
Porțile de Fier / Foto: Oana Pavelescu
Hidroelectrica are în plan realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o nouă hidrocentrală pe Dunăre, care ar putea fi principalul proiect de tranziţie spre o energie mai curată în România, în contextul Green Deal, a declarat, marţi, Bogdan Badea, directorul general al producătorului de energie hidro.

"Pe zona de dezvoltare de capacităţi noi hidro, lucrurile nu au mers foarte bine din punctul de vedere al avizelor şi al autorizaţiilor şi în general din punctul de vedere al corelării legislative cu cerinţele de mediu. Am făcut o analiză, am reanalizat potenţialul pe care România îl mai are în acest moment, cu toate restricţiile, cu toate parcurile naţionale, siturile Natura 2000 şi toate celelalte chestiuni care ne-a frânat şi ne-au împiedicat să avansăm aşa cum am dorit. Considerăm că o aliniere a legislaţiei de mediu cu ceea ce înseamnă dezvoltarea de noi capacităţi hidro este în spiritul Green Deal şi aici este cea mai mare provocare pe care o are România din punct de vedere legislativ pentru a-şi realiza investiţiile", a precizat Badea, prezent la Energy Strategy Summit.

Potrivit acestuia, specialiştii Hidroelectrica au analizat care din zonele României mai sunt rentabile pentru acest soi de proiecte.

"Un proiect extrem de ambiţios, pe care eu mi-l doresc foarte mult, este proiectul de realizare a unei noi centrale pe Dunăre. Au fost multe discuţii de-a lungul timpului, s-a vorbit multă vreme de celebra investiţie Turnu Măgurele-Nicopole, dar întotdeauna pentru o investiţie transfrontalieră este nevoie de acordul ambilor parteneri. Am constatat că lucrurile n-au mers aşa cum ne doream şi ca atare am încercat să valorificăm potenţialul hidroenergetic exclusiv românesc", a arătat reprezentantul companiei energetice.

Hidroelectrica în procedură de achiziţie a consultantului pentru listarea la bursă

Badea a mai spus că în perioada următoare urmăreşte demararea unui studiu de fezabilitate în acest sens.

"Am plecat de la nişte analize mai vechi şi dorim ca într-un termen nu foarte lung să dăm drumul la un studiu de fezabilitate detaliat care să respecte reglementările legislative, astfel încât acest proiect pe Dunăre, pe care v-am spus că mi-l doresc extrem de mult şi care cred că va aduce României un aport semnificativ de energie hidro, pentru că nu mai sunt multe zone pe care le putem amenaja din punctul de vedere al potenţialului hidro, să fie un proiect fezabil şi, în măsura în care vom avea şi sprijinul autorităţilor, acesta să fie unul dintre principalele proiect de tranziţie către o energie mai curată în România", a continuat Badea la evenimentul organizat de energynomics.ro.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel