Hidrogenul verde pare să nu aibă viitor în UE, spun experții de la Curtea de Conturi Europeană

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Hidrogen / sursa foto: Freepik.com
Hidrogen / sursa foto: Freepik.com
Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen verde sunt nerealiste și este puțin probabil să fie îndeplinite, în ciuda finanțării de miliarde de euro, a declarat miercuri Curtea de Conturi Europeană (CCE).

Comisia Europeană a stabilit obiective de a produce până la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 și de a importa alte 10 milioane de tone. Deși nu sunt obligatorii, obiectivele fac parte din planurile blocului comunitar de a pune capăt dependenței sale de importurile de energie din Rusia.

Într-un raport, CCE a afirmat că aceste obiective se bazează mai degrabă pe „voință politică” decât pe o analiză solidă, iar UE este departe de a le îndeplini.

Auditorii au constatat că un alt obiectiv stabilit de Bruxelles, instalarea a cel puțin 40 gigawați de electrolizoare cu hidrogen regenerabil până în 2030, a fost o idee sugerată de un grup de lobby al industriei hidrogenului.

În pofida faptului că UE a pus la dispoziție o finanțare de 18,8 miliarde de euro pentru proiecte privind hidrogenul verde, proiectele care ar adăuga mai puțin de 5 GW de capacitate de producție până în 2030 au ajuns într-un stadiu avansat, deși proiectele care totalizează aproximativ 50 GW de capacitate se află, de asemenea, într-un stadiu mai timpuriu de evaluare.

 

Citește și: Miliarde pentru proiecte în hidrogen

 

Hidrogenul verde este considerat esențial pentru îndeplinirea angajamentelor UE privind schimbările climatice. Acesta este produs prin utilizarea energiei regenerabile pentru separarea apei - un proces care nu produce emisii de CO2 - iar UE mizează pe el pentru decarbonizarea proceselor industriale, cum ar fi fabricarea oțelului și a îngrășămintelor.

„Politica industrială a UE privind hidrogenul regenerabil trebuie să se confrunte cu realitatea”, a declarat auditorul Stef Blok, care a condus raportul.

Curtea de Conturi a afirmat că executivul european ar trebui să elaboreze o abordare mai bine direcționată pentru alocarea fondurilor UE și să își actualizeze politicile de stimulare a proiectelor privind hidrogenul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel