Ieșirea din enclavizarea comercială
Autor: Mircea Coșea
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Zilele trecute a avut loc un eveniment căruia nu i s-a acordat prea multă atenție.

Departamentul de Comerţ Exterior, parte din structura Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior a  organizat o nouă ediţie a "Săptămânii Diplomaţiei Comerciale". Evenimentul i-a reunit pe reprezentanţii economici ai României în străinătate în scopul de a realiza o analiză a rolului şi contribuţiei acestora la dezvoltarea comerţului exterior al ţării, stabilirea priorităţilor şi a măsurilor pentru eficientizarea acţiunilor de diplomaţie comercial-economică, impulsionarea producătorilor români pentru orientarea spre pieţe externe .

Că nu i s-a acordat mare atenție nu trebuie să mire pe nimeni. Ne-am obișnuit prea mult cu astfel de ” manifestări ” al unor instituții de care nu prea s-a auzit nimic și care nu au alt scop decât să cheltuiască niște fonduri de protocol pe astfel de organizări. Se discută mult, se fac declarații sforăitoare și în rest...nimic. 

Oare am putea să ne așteptăm la analize și măsuri bine gândite de la acei reprezentanți economici ai României în străinătate care prezentau avantajele investiționale ale țării prin foi A4 agățate cu ace cu gămălie pe o perdea, la o acțiune de promovare de la New York ? ! Evident că nu ! 

Poate voi surprinde dacă voi spune că , pe mine, m-a interesat foarte mut această  ”manifestare” deoarece de câțiva ani aștept ca la nivelul decidenților noștri politici din domeniul comerțului exterior să se conștientizeze existența unui imens handicap pe care îl au relațiile economice externe ale României după aderarea la UE. Handicap pe care ni l-am creat singuri și continuăm să ni-l auto dezvoltăm. Am sperat ca, măcar de această dată, să se analizeze acest handicap și să se propună măsuri de contracarare și de limitare  a lui.

Recunosc că am observat posibilitatea ca de această dată, handicapul de care voi vorbi, pare să fi fost tratat cu mai multă atenție. Ceea ce îmi dă spera ța unei rezolvări.

Acest ”handicap” l-am numit: ”enclavizarea relațiilor economice externe ale României în  spațiul limitat al pieței uniunii europene”. Altfel spus, consider că este un handicap pentru dezvoltarea și modernizarea economiei și societății românești utilizarea limitată , sub potențial, a pieței extra comunitare.

Trebuie precizat pentru cei care nu au informații suficiente privind politica externă comercială a țărilor membre UE că absolut toate aceste țări au dezvoltat și dezvoltă o accentuată orientare extra comunitară a relațiilor comerciale fără a se consideră că aduc vreun prejudiciu economic sau politic apartenenței lor la un complex economic și politic integrator care este Uniunea Europeană.

Unele cazuri sunt de referință. Astfel, putem nota extensia importantă a cadrului comercial extra comunitar a Germaniei cu Rusia, a Franței cu China sau a Poloniei cu țările din zona Asia Pacific.

Relațiile comerciale extra comunitare au fost concepute de absolut toate țările membre UE, cu excepția României, ca un mijloc important de eficientizare a raporturilor de concurență pe piața globală în cazul în care piața integrată UE manifesta probleme de inadaptare a cererii sau ofertei în condiții speciale de criză sau recesiune. Momentul crizei 2007-2009 a marcat o creștere rapidă a interesului pentru extra comunitar ceea ce a făcut ca țări ca Polonia, Cehia, Germania sau Ungaria să reducă sensibil impactul negativ al crizei manifestat în zona UE. Poate fi considerat ca o supapă de siguranță care are rolul de a atenua presiunea apărută conjunctural sau chiar structural temporar pe piața UE.

Din datele statistice pe care le-am studiat din perioada 2008-2020 reiese clar că România este singura țară UE care nu a acordat atenția cerută în anumite momente relațiilor comerciale extra comunitare, apărând ca o excepție la trendul general al politicii comerciale europene.

De la intrarea României în Uniunea Europeană (UE) în anul 2007 economia naţională nu a concurat în mod eficient pe piaţa europeană, iar comerţul intracomunitar a contribuit la adâncirea deficitului comercial. În ultimii ani, importurile comunitare au fost acoperite de exporturile spre UE în proporţie de 80% (82% în 2013). În acelaşi timp, fostele ţări comuniste din zonă au obţinut surplusuri comerciale pe piaţa extra europeană. Aceasta din urmă este principalul debuşeu pentru exporturi şi o sursă a importurilor la fel de importantă pentru mai toate membrele UE. 

Conferinţa "Facilitarea Comerţului Extra comunitar", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Lucrătorilor Vamali din România (ANPLVR) a adus în discuție problema revigorării comerţului extra comunitar, în special prin exportul de produse româneşti pe pieţele din Asia, Africa şi America de Sud. A apărut a fi o necesitate și prin prisma faptului că deficitul comercial creşte anual. Un exemplu în acest sens negativ fiind deficitul comercial înregistrat la 31 decembrie 2022 care a fost de 34,2 miliarde euro, cu peste 10 miliarde euro mai mult decât la 31 decembrie 2021.

România a  pierdut după 1990 pieţele din Asia, Africa şi America de Sud, iar acest fapt a fost înlesnit şi de activitatea slabă a diplomaţiei economice din ţara noastră. Chiar dacă cu aproape două zeci de ani în urmă,fostul ministru de externe domnul Lazăr Comănescu, urmat de domnul ministru Titus Corlățean au militat în mod determinat pentru dezvoltarea diplomației economice/comerciale, ulterior, ideea a fost abandonată iar reprezentanțele economice ale României în străinătate au suferit unul dintre cele mai agresive procese de politizare.  Din păcate, până acum nu am reuşit să găsim formula pentru a trezi apetitul exportatorilor români pentru piaţa extra comunitară.

Sunt însă mai optimist decât înainte de desfășurarea acestor manifestări. Remarc atenția acordată mult mai intens și mai profesionist problemei diplomației comerciale și mai ales aspectului ei extra comunitar. 

Sper că vom avea și acțiuni concrete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel