Imagini uluitoare. Militari ruși se predau în Herson cu tot cu echipamente VIDEO
Autor: DCBusiness Team | 06 oct 2022, 12:01
Tanchiștii ruși au preferat să se predea decât să fie uciși
Tanchiștii ruși au preferat să se predea decât să fie uciși
Un moment uimitor a fost filmat de către militari ucraineni.

Este vorba despre tanchiști ruși care arboraseră pe tancul lor steagul alb și care s-au predat trupelor ucrainene.

Imaginile care au fost filmate în Herson, în sudul Ucrainei, arată cum un BMP-2 rusesc iese din spatele unui pîlc de copaci și se oprește în fața trupelor ucrainene înainte ca trei membri ai echipajului să coboare cu mâinile ridicate.

Ucrainenii se deplasează apoi, îi deposedează pe soldați de arme și îi iau ca prizonieri de război în ceea ce pare a fi o operațiune aranjată în prealabil.

Imaginile au apărut după ce ramura de informații militare a Ucrainei a declarat că peste 2.000 de soldați ruși au sunat la o linie telefonică de urgență pentru a întreba cum să se predea aceștia nedorind să riște să fie uciși în luptă.

Andri Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrsainene, a declarat că apelurile au venit de la soldați din interiorul Ucrainei, de la cei care au fost recrutați recent în Rusia și de la unii care nu fuseseră încă recrutați, dar care se temeau că vor primi ordinul.

De asemenea, aceasta vine pe fondul contraatacurilor ucrainene atât în Herson, în sud, cât și în apropiere de Harkov, în nord, care au provocat pierderi grele Rusiei și au readus zone întinse de teritoriu sub controlul Kievului. 

Trupele ucrainene atacă în Herson de mai bine de două luni, dar, până de curând, au obținut doar progrese modeste.

Cu toate acestea, în ultimele zile, linia frontului rusesc s-a prăbușit dramatic - permițând oamenilor Kievului să avanseze în grabă mai mult de 16 km în doar câteva ore.

Președintele Zelenski a declarat că "zeci" de sate au fost eliberate în cadrul operațiunii, care are ca scop recucerirea orașului Herson în sine.

Între timp, la sute de kilometri mai la nord, trupele ucrainene au eliberat, de asemenea, mii de kilometri pătrați de teritoriu în apropierea orașului Harkov.

Aproape întreaga regiune Kharkiv a revenit sub controlul lor, iar unitățile se îndreaptă acum spre provinciile vecine Donețk și Luhansk.

Lîman, părăsit de trupele ruse în mod organizat

Pustietatea fantomatică a străzilor oraşului ucrainean Liman eliberat de trupele ucrainene după ce fusese ocupat de cele ruse contrastează cu importanţa sa strategică, relatează luni de la faţa locului postul CNN.

Membri ai Gărzii Naţionale ucrainene din unitatea Nipru-1 patrulează în efective reduse pe unele străzi, iar singurele semne ale fostei prezenţe a trupelor ruse acolo sunt câteva tancuri avariate, fără a fi văzuţi soldaţi ruşi morţi sau luaţi prizonieri.

Unii oficiali ucraineni afirmă că s-a efectuat deja evacuarea prizonierilor şi a cadavrelor soldaţilor ruşi. Localnici intervievaţi de postul american prezintă însă o altă versiune, aceea că trupele ruse s-au retras vineri din Liman în mod ordonat.

''S-au urcat pe tancurile lor şi au plecat'', spune Tania, îndreptându-se spre bicicletă spre adăpostul unde încă rămâne pe timp de noapte.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene neagă că retragerea rusă ar fi fost efectuată cu două zile în urmă, susţinând că inclusiv sâmbătă se dădeau lupte în zonă.

Oficiali şi militari ucraineni au vorbit repetat despre un mare număr de efective ale celor mai bune unităţi ruse care ar fi fost prinse în încercuire la Liman. Totuşi, a remarcat CNN, puţine semne ale unei încercuiri puteau fi văzute duminică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe