Detalii despre impozitarea pensiilor din străinătate
Potrivit OUG 138/2024, aplicabilă din 5 decembrie 2024, pensiile obținute din străinătate, cu excepția celor administrate privat, facultative sau ocupaționale, vor fi impozitate cu 10% asupra venitului brut anual, după deducerea unei sume lunare neimpozabile de 3.000 de lei.
În cazul pensiilor private, facultative sau ocupaționale din străinătate, impozitul de 10% se aplică dacă beneficiarii nu dispun de documentele necesare privind contribuțiile nete la fondurile respective.
Motivul clarificării
Introducerea regimului de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu, conform Legii nr. 282/2023, a generat incertitudini cu privire la modul de impozitare a pensiilor provenite din afara României. Regimul progresiv aplicat pensiilor de serviciu presupune cote de impozitare de 10%, 15% și 20%, în funcție de cuantumul pensiei.
„Pentru a evita confuzia și pentru a asigura un tratament fiscal clar și echitabil, s-a impus excluderea pensiilor din străinătate de la impozitarea progresivă și aplicarea unei cote fixe de 10%”, se menționează în nota de fundamentare a ordonanței.
Impactul asupra contribuabililor
Clarificarea este binevenită pentru beneficiarii de pensii din străinătate, oferind predictibilitate fiscală și asigurându-se că veniturile acestora nu sunt afectate de regimul progresiv. Măsura vine în continuarea unor ajustări similare aduse anterior pentru pensiile private, facultative și ocupaționale obținute în România.
Guvernul a subliniat că această decizie face parte din eforturile de adaptare a legislației fiscale la noile reglementări și de reducere a ambiguităților în aplicarea Codului fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
UE cere eliminarea imediată a...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
Autoritatea de Supraveghere...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.