Impozitarea pensiilor din străinătate. Guvernul face clarificări

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
În contextul introducerii regimului de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu în 2024, Guvernul României a stabilit recent, printr-o ordonanță de urgență, că veniturile din pensii obținute din străinătate vor fi supuse unei cote fixe de impozitare de 10%. Măsura a fost necesară pentru a evita aplicarea sistemului progresiv și asupra acestor pensii.

Detalii despre impozitarea pensiilor din străinătate

Potrivit OUG 138/2024, aplicabilă din 5 decembrie 2024, pensiile obținute din străinătate, cu excepția celor administrate privat, facultative sau ocupaționale, vor fi impozitate cu 10% asupra venitului brut anual, după deducerea unei sume lunare neimpozabile de 3.000 de lei.

În cazul pensiilor private, facultative sau ocupaționale din străinătate, impozitul de 10% se aplică dacă beneficiarii nu dispun de documentele necesare privind contribuțiile nete la fondurile respective.

Motivul clarificării

Introducerea regimului de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu, conform Legii nr. 282/2023, a generat incertitudini cu privire la modul de impozitare a pensiilor provenite din afara României. Regimul progresiv aplicat pensiilor de serviciu presupune cote de impozitare de 10%, 15% și 20%, în funcție de cuantumul pensiei.

„Pentru a evita confuzia și pentru a asigura un tratament fiscal clar și echitabil, s-a impus excluderea pensiilor din străinătate de la impozitarea progresivă și aplicarea unei cote fixe de 10%”, se menționează în nota de fundamentare a ordonanței.

Impactul asupra contribuabililor

Clarificarea este binevenită pentru beneficiarii de pensii din străinătate, oferind predictibilitate fiscală și asigurându-se că veniturile acestora nu sunt afectate de regimul progresiv. Măsura vine în continuarea unor ajustări similare aduse anterior pentru pensiile private, facultative și ocupaționale obținute în România.

Guvernul a subliniat că această decizie face parte din eforturile de adaptare a legislației fiscale la noile reglementări și de reducere a ambiguităților în aplicarea Codului fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel