Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Românii care au o locuinţă, o maşină sau cei care obţin bani din contracte de comision, din închirieri de apartamente sau care lucrează ca liberi profesionişti sunt obligaţi să respecte un calendar de plată pentru taxele şi impozitele pe care le datorează statului. Orice zi de întârziere înseamnă penalităţi de 0,01% şi dobânzi de 0,02%. Vestea bună este că odată cu introducerea Declarației unice calendaru fiscal s-a simplificat foarte mult, la fel și timpul petrecut pe la ghișee. Practic, începând de anul viitor persoanele fizice au de reținut numai câteva date pentru a-și putea achita la timp dările către stat.
Citeşte şi FISC. Ai 45 de zile să afli dacă eşti sau nu pe lista ruşinii
Profesiile liberale
15 Martie. Este cea mai importantă dată pentru toții românii care câștigă bani din profesii liberale, din drepturi de autor, din activități agricole sau din chirii. Este data maximă pînă la care se poate depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice care obțin venituri din profesii liberale sau din închirieri în anul 2019. Este și ziua până la care toți cei care doresc determinarea venitului net în sistem real (pe baza datelor contabile)pot solicita acest lucru tot prin intermediul Declarației unice. Cererea este valabilă pentu 2 ani, începând cu anul 2019. Tot până pe 15 Martie, toți românii care câștigă bani exclusiv din drepturi de autor, mai puțin decât plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 lei, trebuie să completeze Declarația unică și să declare dacă vor sau nu vor să achite cntribuțiile sociale. 15 Martie este și data limită pentru plata impozitul pe venit și a contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice care au obținut venituri din profesii liberale, activități agricole și drepturi de autor în anul 2018.Plata se poate face numai la casieriile secţiilor finaciare unde fiecare contribuabil este arondat, cu cardul sau cash. Nu se poate plăti online, încă.
Impozitele locale
31 Martie. Prima tranşă de plată (50%) a impozitelor locale şi data limită până la care se acordă reducerea de 10% pentru plata integrală. Primăriile percep taxe locale pentru toţi proprietarii de locuinţe, terenuri (intravilane sau extravilane), posesorii de autovehicule şi de locuri de parcare. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie, dar cine achită anticipat toată suma datorată până pe 31 martie beneficiază de o reducere cu 10%. Primăriile pun la dispoziţie mai multe modalităţi de plată astfel încât fiecare cetăţean să poată alege varianta care-i este cea mai la îndemână. Concret, taxele locale pot fi plătite direct la direcţia de impozite şi taxe locale din primării, precum şi la prin ordin de plată sau prin mandat poştal. Multe primării şi-au instalat POS-uri astfel încât taxele locale să poată fi achitate şi cu cardul. În plus, există şi posibilitatea plăţii prin Internet, prin Ghiseul.ro. 31 Martie este și data limită pentru acordarea unei bonificații de 10% pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017.
Citeşte şi ANAF. Reguli noi pentru plata unor taxe către stat
Se dau şi bonificaţii
30 Iunie. Termen de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014 - 2017.
30 Septembrie. Ultima tranşă (50%) din impozitele locale. După această dată încep să curgă penalizările 0,01% din suma datorată și dobânzile 0,3% din suma datorată.
15 Decembrie. Plata cu bonificație a impozitului și contribuțiilor sociale datorate pentru anul în curs de către persoanele fizice care au depus Declarația unică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...