Reuters: Impozitul minim global ar putea fi gata până la sfârșitul lunii viitoare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sediul OCDE, Paris
Sediul OCDE, Paris
Aproape 130 de țări și-au reiterat joi angajamentul pentru susținerea primul pilon al unui acord fiscal global privind impozitarea multinaționalelor cu profituri foarte mari, în cadrul unei reuniuni de la Paris.

Oficialii acestor țări se luptă de luni de zile să finalizeze regulile acestui tratat internațional care urmărește cum să schimbe modul de impozitare, în principal, asupra marilor companii, cu precădere cele tehnologice, cu sediul în SUA.

Reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), organismul care a propus această măsură, au declarat că țările „se apropie de finalizarea negocierilor”, adăugând că obiectivul este în continuare acela de a finaliza un acord până la sfârșitul lunii iunie, informează Reuters.

Tratatul multilateral ar trebui să înlocuiască un amalgam de taxe naționale pe serviciile digitale, măsură împotriva căruia Washingtonul se opune, considerând că acest tratat îi vizează în mod nedrept pe giganții americani din domeniul digital.

Primul pilon al acordului global privind impozitarea ar urma să revizuiască modul în care țările vor impozita profiturile marilor corporații multinaționale, estimate la 200 miliarde de dolari, încercând să acorde mai multe drepturi țărilor în care aceste companii își desfășoară activitatea, în loc de cele în care își au sediul.

Acesta este primul din cei doi piloni al unui acord istoric, care include, de asemenea, planuri de stabilire a unei rate minime globale de 15% pentru impozitul pe profit. Cel de-al doilea pilon este în curs de implementare.

Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat luna aceasta că negocierile privind primul pilon nu vor fi finalizate așa cum era prevăzut în iunie, citând reticența Statelor Unite, ale Indiei și ale Chinei.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din cadrul G7, că Statele Unite nu au căzut de acord asupra a ceea ce înseamnă costurile acestor trasferuri ale impozitelor.

Potrivit lui Yellen, există câteva obstacole uriașe în calea unei părți a acordului fiscal global, printre care opoziția Chinei și Indiei, conform Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel