În Grecia, "mișcarea prosoapelor de plajă" ia amploare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nu este o mișcare împotriva șezlongurilor
Nu este o mișcare împotriva șezlongurilor
Este o mișcare de protest fără precedent, care agită insulele grecești încă de la începutul verii. Iar participanții nu flutură bannere, ci ... prosoape de plajă.

Născută pe insula Paros din Marea Egee, "mișcarea prosoapelor de plajă" luptă împotriva amenajării ilegale de baruri și restaurante de-a lungul litoralului. Protestul oamenilor a avut efect, a pus autoritățile în mișcare, care și-au multiplicat controalele și au majorat amenzile. 

Mii de metri pătrați de plaje, ocupate ilegal

Totul a început, după cum relatează "Athens Daily", când locuitorii insulei Paros au început să depună plângeri împotriva acelor baruri, restaurante și firme pentru închirierea de șezlonguri, amenajate fără autorizație oficială, deși legislația elenă cere patronilor unor astfel de unități să lase un spațiu liber de ce puțin 50% din suprafața plajei, pentru a permite accesul la mare.

Denumită oficial "Mișcarea cetățenilor din Paros pentru plaje libere", această formă de protest a devenit curând "Mișcarea pentru prosopul pe nisip", aluzie la vremurile când, pentru a te bucura de o baie de soare sau de un bălăcit în apa mării nu trebuia decât să-ți întinzi prosopul pe plajă.  

În numari câteva săptămâni, petiția trimisă autorităților insulei, inclusiv primarului din Paros, Markos Kovaios, prin care se cerea respectarea legii, a atras 2.200 de semnături. A fost creat un grup pe Facebook cu peste 6.000 de membri, care retransmite zeci de cazuri de încălcare a legii. Asociația, care a identificat 11.500 m² de plaje ocupate ilegal în Paros, potrivit ediției grecești a Newsbeast, a organizat mai multe demonstrații.

Dreptul de a ne bucura de plajele noastre

Damianos Gavalas, unul dintre membrii mișcării, a explicat pentru săptămânalul Lifo că scopul nu este de a îndepărta șezlongurile de pe plaje. "Cerem dreptul de a ne bucura de plaje" și de a preveni abuzurile. Sunt atâtea cazuri când, dacă îți pui prosopul în zona de șezlonguri, ești obligat să faci un consum minim pentru a nu ”fi dat afară, izgonit”. 

Inițiativa s-a răspândit pe alte câteva insule, printre care Mykonos și Naxos, dar și în Creta sau pe plajele din Attica și din regiunea Atenei. Cum mișcarea amenința să ia și mai mare amploare, autoritățile au intervenit, precizând însă din capul locului că nu dispun de suficiente resurse pentru a aplica legea și a-i pedepsi pe infractori.

Conservarea litoralului

"Mișcarea prosopului" apără și o altă cauză. Este vorba despre protejarea mediului și conservarea litoralului grecesc,  subminat de nerespectarea legii. "Plaja Kolymbithres [din Paros, n.r.] este un monument geologic de o frumusețe infinită. Granitul a fost erodat de vânt, de apa mării și de pietricele, dând naștere unor formațiuni unice", explică Christos Georgousis, unul dintre liderii "Mișcării prosoapelor".

Într-un articol publicat în revista To Vima, el a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a conserva dunele și ecosistemul acestora. În special pe insula Naxos, una dintre cele mai mari din Ciclade, unde anumiți întreprinzători au început să distrugă dunele, fie pentru a face o parcare, fie pe motiv că nu arată bine privite de pe terasele hotelurilor lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel