Marile companii japoneze au acordat angajaților o creștere salarială medie de 3,8%. Pentru prima dată în ultimele trei decenii. Deși aceste majorări răspund unei creșteri ciclice a inflației, ele marchează, totodată, o schimbare structurală pe piața muncii din țară.
În sfârșit, posturile de televiziune japoneze vorbesc despre imigrație. Dar nu despre valurile de muncitori străini care intră în țară, ci despre valurile de tineri niponi care pleacă în state cu salarii mult mai atractive. Dezamăgiți de o piață a forței de muncă rămasă mult în urma vremurilor, unde avansarea se bazează doar pe vechime, ei se îndreaptă spre Statele Unite, Australia, chiar spre Asia de Sud-Est, unde știu că pot câștiga de ori ori mai mult decât la Tokyo, Osaka sau Nagoya.
La același nivel ca în 1997
În 2021, salariul mediu în Japonia era de 39.711 dolari. Același nivel ca în 1997, ceea ce face ca Japonia să fie una dintre cele mai prost plătite dintre țările OCDE. În același an, salariul mediu în Franța era de 49.313 dolari, iar în Coreea de Sud de 42.747 de dolari.
"Suntem într-un punct în care țări precum China externalizează anumite sarcini către Japonia, de exemplu în dezvoltarea de coduri sau în producția de animații, pentru a profita de forța de muncă mai ieftină și de yenul slab", spune șeful unui studio.
La Tokyo, un inginer informatician câștigă, în prezent, cu 35% mai puțin decât la Ho Chi Minh City, în Vietnam, și cu 70% mai puțin decât în Silicon Valley, spune economistul Jesper Koll. Cu toate acestea, sunt foarte puțini acești lucrători care îndrăznesc să plece și care stăpânesc o limbă străină", adaugă directorul de resurse umane al unui mare grup de distribuție din Tokyo. Marea majoritate a angajaților sunt mulțumiți de ceea ce le oferă compania lor și așteaptă cu răbdare creșterea salariului în funcție de vechime.
Generozitate record
Anul acesta, însă, grupurile japoneze au decis să schimbe regula, acordând o majorare salarială de 3,8%, cea mai mare creștere acordată începând din 1992. Această mările se aplică atât salariilor de bază, cât și bonusurilor și altor prime legate de vechime.
Companiile au acționat sub presiunea sindicatelor și a guvernului, care au subliniat accelerarea inflației și deteriorarea continuă a puterii de cumpărare a gospodăriilor. În ianuarie, prețurile au crescut cu 4,2% în arhipelag, care trăiește de zeci de ani în deflație, cu o inflație aproape inexistentă.
Salariul pe oră
În condițiile în care de creșterile salariale asigurate de vechime se bucură, în general, lucrătorii fideli, bine protejați, anul acesta de majorare vor putea beneficia inclusiv cei 37% dintre angajații mai vulnerabili, care sunt încă plătiți cu ora. În marile companii, aceștia vor putea beneficia, în medie, de o creștere de 5,9% a salariului lor orar.
Lipsește mâna de lucru
"Rezultatele negocierilor salariale din acest an nu sunt un fenomen trecător, ci un semn al unei schimbări structurale fundamentale", explică analiștii Deutsche Bank din Tokyo. "Deficitul de forță de muncă va atinge un maxim istoric și va provoca o accelerare a salariilor de bază", rezumă Naohiko Baba.
În timp ce Japonia pierde peste 800.000 de persoane pe an din cauza declinului demografic, autoritățile au reușit până în prezent să mențină un nivel suficient de muncitori prin readucerea la muncă a tot mai multor femei și persoane în vârstă. Dar resursele scad și aici.
Femeile muncesc mai mult
Rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor este în prezent de 73%, un nivel mai ridicat decât în Franța sau în Statele Unite, și nu există un spațiu real de îmbunătățire. În plus, 60% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 65 și 69 de ani sunt încă angajați, iar 18% dintre cei de peste 70 de ani declară că încă lucrează, potrivit unor anchete realizate de Ministerul de Interne al Japoniei.
Pe măsură ce milioane de copii din generația "baby boom" trec de vârsta de 75 de ani, autoritățile nu mai au argumente pentru a-i convinge pe vârstnici să nu muncească. "În total, numărul de lucrători, care în 2021 era de 69 de milioane, va atinge un vârf de 70 de milioane în 2025 și apoi va scădea la 66 de milioane în 2033", prevăd experții de la Goldman Sachs, care anticipează o mișcare spre salarii mai mari pe parcursul acestui deceniu. O creștere modestă, dar fără precedent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...