În norii planetei Venus s-ar putea ascunde forme de viață extraterestre

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
În norii planetei Venus s-ar putea ascunde forme de viață extraterestre
În norii planetei Venus s-ar putea ascunde forme de viață extraterestre
Cercetătorii cred că ar putea exista forme de viață care produc amoniac în norii lui Venus și care sunt „foarte diferite de orice am văzut”.

Gazul incolor, un compus de azot și hidrogen, ar putea indica reacții chimice care ar face planeta – aflată la 47,34 milioane de kilometri de Pământ – mai locuibilă pentru viața extraterestră.

Pe planeta noastră, amoniacul este un deșeu obișnuit rămas de la organismele acvatice. Prezența sa în atmosfera superioară a lui Venus i-a derutat pe astronomi încă din anii 1970 – oamenii de știință cred că nueste produs de nicio forță cunoscută a lumii.

Venus în sine este atât de fierbinte încât este de neconceput să existe forme de viață și, dacă există viață în nori, este probabil să fie microbi precum bacteriile Pământului – deși cu o compoziție chimică diferită de cea pe care am văzut-o pe planeta noastră sau chiar pe planetele învecinate, ca Marte.

Acest lucru se datorează faptului că viața de pe Marte este mai probabil să fie similară cu cea de pe Pământ și astfel oamenii de știință au o idee mai bună la ce să se aștepte. Venus, dimpotrivă, este diferită de orice altă planetă din sistemul solar.

Universitatea Cambridge a modelat un set de procese chimice pentru a arăta că – dacă amoniacul este într-adevăr prezent – ​​ar declanșa o cascadă de reacții chimice care ar neutraliza picăturile de acid sulfuric din jur.

Folositi folie solarii - o să fiți uimit de rezultate, legumele vor fi mult mai gustoase

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar crește aciditatea norilor de la -11 la zero; pe scara pH-ului acesta rămâne incredibil de acid, dar ar fi la un nivel pe care viața l-ar putea tolera. Pe Pământ există forme de viață care produc amoniac pentru a neutraliza mediul lor provocator, potrivit The Independent.

„Știm că viața poate crește în medii acide de pe Pământ, dar nimic nu atât de acid precum se credea că sunt norii lui Venus. Dar dacă ceva produce amoniac în nori, atunci asta va neutraliza unele dintre picături, făcându-le potențial mai locuibile”, a spus coautorul studiului, Dr. William Bains, de la Școala de Fizică și Astronomie a Universității Cardiff.

Oamenii de știință merg până la a propune că cea mai plauzibilă explicație este că originile amoniacului sunt biologice, mai degrabă decât forțe naturale, cum ar fi fulgerele sau erupțiile vulcanice.

„Amoniacul nu ar trebui să fie pe Venus”, a spus coautorul studiului, profesorul Sara Seager, de la Departamentul de Științe Pământului, Atmosferice și Planetare (EAPS) al MIT. „Are hidrogen atașat de el și există foarte puțin hidrogen în jur. Orice gaz care nu aparține contextului mediului său este automat suspect pentru că este produs de o creatură vie.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Tractor
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen

pixel