Diferențele între genuri în ceea ce privește angajații cu regim part-time au fost evidente în toate categoriile socioprofesionale definite de Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor (ISCO). Cea mai mare discrepanță a fost observată în categoria ocupațiilor elementare, unde ponderea femeilor care lucrau în regim part-time era de 47%, în timp ce a bărbaților era de 19%, o diferență de 28 de puncte procentuale.
În domeniul serviciilor și vânzărilor, 35% dintre femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 16% dintre bărbați. Situația era similară în rândul funcționarilor administrați, unde 29% dintre femei și 9% dintre bărbați lucrau în regim part-time.
Diferențele cele mai reduse între femei și bărbați în ceea ce privește angajații part-time au fost înregistrate în funcțiile de conducere, cu 10% femei și 3% bărbați, precum și între operatorii de mașini și instalații și asamblori, cu 12% femei și 4% bărbați.
În majoritatea statelor membre ale UE, procentul angajaților care lucrau în regim part-time era mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Cu toate acestea, Țările de Jos au prezentat cea mai mare discrepanță, cu 63% femei față de 23% bărbați. Austria și Germania au înregistrat, de asemenea, diferențe semnificative, de 38 pp, respectiv 37 pp.
Excepția notabilă a fost România, unde procentul bărbaților angajați în regim part-time (4%) a fost ușor mai mare decât al femeilor (3%), iar în Bulgaria, femeile și bărbații au înregistrat ponderi egale, fiecare reprezentând 1% din totalul angajaților în regim part-time.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.