Încălzirea locuințelor, o problemă veșnic nerezolvată 

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Încălzirea locuințelor rămâne o problemă
Încălzirea locuințelor rămâne o problemă
Mulți politicieni abordează problemele fără a pleca de la realitățile curente ale românilor. Populismele sunt unele din puținele lucruri care-i unesc în acțiune. Dar tocmai această unire este adâncirea societății în probleme tot și tot mai mari, eliminând faptul că toate acțiunile sunt limitate de necesitatea resurselor.  

Mulți dintre români, în special “urbaniștii” sunt dezlipiți de cee ace se întămplă, comoditatea, prosperitatea, jocurile virtuale, rețele de socializare au creat o lume falsă, o lume care nu are limite. 

Astfel, se ajunge în situația în care aproape orice pretenție (la fel ca în lumea virtuală) este satisfăcută de mediul politic, care își dorește să fie mereu în topul mediatic.  

România are nevoie de bani pentru pensii (în câțiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de pensii publice), bani pentru sănătate (colapsul sistemului de sănătate aproape a fost atins), bani pentru energie (în câțiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de energie), dar se crede că acești bani pot să vină la nesfârșit din împrumuturi (în câțiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de împrumuturi). 

Costul real al energiei termice livrate consumatorilor este de cca. 1.200 lei/Gcal, din care consumatorul plătește 164 lei/Gcal. O astfel de situație nu poate duce decât la prăbușirea acestui system, deoarece toți banii care ar putea crea valoare adăugată și eficientizare în sistemul de încălzire sunt trecuți în subvenție. Orice atingere a normalității în acest domeniu se va lovi de pretențile de “a ni se da” și de abordările populiste ale politicienilor de “a le da”. 

Oficial Engie: Cu aceste preţuri consumatorii vor avea probleme cu plata facturilor

Rezolvarea problemei termoficării presupune:

politicieni de încredere, vizionari și curajoși, care să devină nepopulari prin măsurile care le i-au și a căror rezultat se vor vedea mult după ce ei nu vor mai fi în funcții,

re-obținerea încrederii oamenilor în politicieni și oamenii dispuși să accepte că este nevoie de timp pentru o reală îmbunătățire a condițiilor și reducere a prețurilor pentru încălzirea locuințelor. Cinic, astăzi după 20 de ani de greșeli, aceasta sună: ”pentru a-ți fi mai bine, trebuie să-ți fie mai rău înainte”.

Toată lumea vrea energie suficientă și ieftină, pentru aceasta trebuie să facem mai mult decât să punem niște petece sau să schimbăm niște cazane, este nevoie de o regândire structurală și de definirea unui Nou Model Energetic în concordață cu cerințele și resursele existente, astfel încât să producem suficientă energie și la costuri cât mai mici (fără a mima costurile mici prin subvenție).

Dumitru Chisăliță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cumpărături / Foto: Freepik
Tineri / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Seismografe
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com

pixel