Incendiu URIAȘ lângă Cernobîl. 10.000 de ha de pădure s-au făcut scrum
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
ARHIVĂ Imagini NASA ale unui incendiului din apropierea Prîpeat
ARHIVĂ Imagini NASA ale unui incendiului din apropierea Prîpeat
Autoritățile ucrainene reclamă un puternic incendiu de pădure în zona de excluziune de lângă fosta centrală nucelară de la Cernobîl.

Mai mult de 10.000 de hectare de păduri ard în zona de excluziune din cauza luptelor, fiind înregistrate 31 de incendii care au provocat creșterea nivelului de poluare radioactivă a aerului.

Controlul și stingerea incendiilor sunt imposibile din cauza capturării zonei de excludere de către trupele rusești spune Liudmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei.

Oficialul mai adaugă că: ”Urmare a arderii în atmosferă, se eliberează radioonuclizi, care sunt purtați de vânt la distanțe semnificative. Acest lucru amenință cu radiații în Ucraina, Belarus și în țările europene”.

Ruşii au făcut prăpăd la Cernobîl, susţin oficialii ucraineni

Denisova mai spun că din cauza vântului și a secetei intensitatea și suprafața incendiilor vor crește, ceea ce poate provoca incendii de mari dimensiuni, greu de gestionat chiar și în vremuri pașnice și există un risc crescut de poluare cu rezervele de combustibil nuclear refulat și deșeuri nucleare aflate în zona Cernobîl.

Ombudsmanul face apel la Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită cât mai curând posibil experți și echipamente de stingere a incendiilor în Ucraina pentru a preveni consecințele  nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume.

”Nu se pot preveni consecințele catastrofale decât prin eliberarea zonei de către trupele rusești. Prin urmare, îndemn organizațiile internaționale pentru drepturile omului să ia toate măsurile posibile pentru a consolida presiunea asupra Federației Ruse pentru a opri agresiunea de război împotriva Ucrainei și a elibera zonele de pericol sporit”, spune Liudmila Denisova într-o postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel