Încurcată în tot felul de norme, Europa riscă să piardă teren în fața SUA și a Asiei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Campioni în unele domenii, europenii pierd pe alte fronturi
Campioni în unele domenii, europenii pierd pe alte fronturi
Europa se află pe primul loc în lume în ceea ce privește indicatorii de dezvoltare umană, dar modelul său riscă să rămână în urma Statelor Unite și a Chinei, care înregistrează o creștere mai puternică datorită noilor tehnologii, potrivit unui studiu publicat vineri de McKinsey.

Cetățenii UE au o speranță medie de viață de 81 de ani, față de 79 de ani pentru americani și 77 de ani pentru chinezi, în timp ce emisiile de CO2 pe cap de locuitor sunt mai mici și scad mai repede în Europa, potrivit firmei.

Însă, potrivit McKinsey, aceste avantaje ale Bătrânului Continent sunt amenințate de întârzierea sa în domeniul noilor tehnologii, care nu sunt "doar un sector de activitate ca oricare altul, astfel încât Europa să-și permită să rămână în urmă", potrivit studiului publicat cu ocazia Rencontres économiques d'Aix-en-Provence, care va reuni de vineri până duminică peste 300 de economiști, responsabili guvernamentali și lideri de afaceri.

În prezent, "o duzină de domenii tehnologice au devenit transversale pentru restul economiei" și sunt decisive pentru competitivitate, fie că este vorba de industrie sau de servicii, afirmă autorii studiului.

Infrastructuri IT

Europa se află în prima linie în ceea ce privește materialele avansate și tehnologiile ecologice, dar rămâne în urmă în ceea ce privește infrastructurile IT distribuite (cloud), calculatorul viitorului, inteligența artificială, software-ul și încrederea digitală. Este parțial la zi în ceea ce privește automatizarea, conectivitatea și biotehnologia.

Întârzierea europeană, "dacă s-ar confirma în anii următori în noile descoperiri aflate în faza de maturizare, ar avea ca rezultat un cost de oportunitate economică ridicat", avertizează McKinsey.

Dar "campionii noștri tehnologici naționali, fie că sunt germani, francezi sau spanioli, au încă dificultăți în a ieși din granițele naționale și a lua amploare", a declarat pentru AFP Clarisse Magnin-Mallez, director general al McKinsey în Franța și coautor al studiului.

Norme sociale și fiscale 

Acest lucru se datorează în principal "normelor sociale și fiscale din Europa, care nu sunt suficient de omogene. Avem astfel două dezavantaje: un peisaj foarte fragmentat și o concurență între țări pe anumite elemente", potrivit directorului McKinsey, care dorește "să încurajeze fuziunile și achizițiile necesare pentru suveranitatea europeană".

Un alt motiv este că "nu alocăm suficiente resurse în sistemul de educație: ne confruntăm cu un dublu deficit de competențe și de atractivitate. De două ori mai mulți imigranți așa-ziși "inventatori" aleg Statele Unite decât Europa", deplânge și Clarisse Magnin-Mallez.

Citește și Șefii FBI și MI5 avertizează conducătorii de afaceri asupra pericolului care vine din China

Șeful FBI și liderul agenției britanice de informații interne MI5 au ținut o conferință de presă comună în care au tras un nou semnal de alarmă cu privire la guvernul chinez, avertizând liderii de afaceri că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru a obține avantaje competitive.

Într-o declarație făcută de la sediul central al MI5 din Londra, concepută ca o demonstrație de solidaritate occidentală, Christopher Wray, directorul FBI, a stat alături de directorul general al MI5, Ken McCallum. Wray a reafirmat preocupările cu privire la operațiunile de spionaj economic și de piraterie informatică ale Chinei, precum și la eforturile guvernului chinez de a înăbuși disidența în străinătate, scrie presa din Marea Britanie.

"Constatăm în mod constant că guvernul chinez este cel care reprezintă cea mai mare amenințare pe termen lung la adresa securității noastre economice și naționale, iar prin "noastră" mă refer la ambele națiuni, împreună cu aliații noștri din Europa și din alte părți", a declarat Wray.

El a spus audienței că guvernul chinez este "hotărât să vă fure tehnologia, indiferent de ceea ce face ca industria dumneavoastră să funcționeze, și să o folosească pentru a vă submina afacerea și a vă domina piața".

Ken McCallum a declarat că MI5 derulează de șapte ori mai multe investigații în China decât în urmă cu patru ani și că intenționează să intensifice acest lucru pentru a face față încercărilor generalizate de inferențe care pătrund "în atât de multe aspecte ale vieții noastre naționale".

"Astăzi este pentru prima dată când șefii FBI și MI5 au împărțit o platformă publică", a declarat McCallum. "Facem acest lucru pentru a transmite cel mai clar semnal pe care îl putem da cu privire la o provocare comună masivă: China".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel