Indemnizația de maternitate. Cum se calculează

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Dacă părintele, aflat în concediu maternal, se întoarce la serviciu înainte de ziua în care copilul împlinește 6 luni (1 an, în cazul copilului cu dizabilități), se va acorda un stimulent lunar de 1.500 de lei.
Dacă părintele, aflat în concediu maternal, se întoarce la serviciu înainte de ziua în care copilul împlinește 6 luni (1 an, în cazul copilului cu dizabilități), se va acorda un stimulent lunar de 1.500 de lei.
Femeile din România au dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu de maternitate, perioadă în care beneficiază de indemnizația de maternitate.

Acestea se împart în două, 63 de zile prenatal și 63 de zile postnatal. Acestea se redistribui cu condiția ca perioada postnatală, de lăuzie, să fie de minimum 42 de zile calendaristice.

În această perioadă de concediu de maternitate, femeile au dreptul la o indemnizație care are valoarea brută de 85% din din media veniturilor din ultimele şase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare. Concret, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizaţiilor (...) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii”.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-au achitat contribuțiile pentru concedii și indemnizații medicale. Stagiul minim de cotizare este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.

Soluția tinerilor din Ungaria împotriva sărăciei

Alte perioade care sunt considerate stagii de cotizare:

  • concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizația de asigurare socială pe care a primit-o;

  • pensie de invaliditate, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de baza minim brut pe țară;

  • urmarea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară (care anul acesta e de 2.080 de lei);

  • a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar venitul care se ia în considerare este indemnizaţia lunară primită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel