India se consideră deja locomotiva creșterii economiei globale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
New Delhi / FOTO: Wikipedia
New Delhi / FOTO: Wikipedia
Ministerul indian al Finanțelor mizează pe o creștere de 7%. India este economia cu cel mai rapid avans, având toate șansele să devină, curând, a treia putere mondială, după Statele Unite și China.

Experții ministerului indian de Finanțe au anunțat că, în actual an fiscal, care se încheie la sfârșitul lunii martie, economia țării va înregistra o creștere de peste 7%. O veste bună, având în vedere că, în prognozele ei inițiale, Banca Centrală a Indiei estima doar 6,5%.

Economiștii au explicat că această evoluție peste așteptări a fost determinată de cererea internă (consum privat și investiții), stimulată de reformele implementate de guvern în ultimii zece ani. "Oferta a fost, de asemenea, încurajată de investițiile în infrastructura fizică și digitală și de măsurile de susținere a sectorului manufacturier", au precizat experții.

7% în următorii câțiva ani

Efortul a fost deosebit de intens în domeniul infrastructurii. În zece ani, guvernul indian și-a triplat, practic, investițiile pe acest palier, de la 63 de miliarde de euro în 2015, la 208 miliarde de euro în 2024, notează Les Echos, citând date oficiale. "O combinație de factori care vor impulsiona, pe termen mediu, activitatea economică a țării.  Ca atare, în perioada 2024-2025, creșterea reală a PIB-ului se va apropia probabil de 7%", subliniază economiștii ministerului menționat mai sus. 

Guvernul indian a introdus GST, o taxă unificată pe bunuri și servicii, care aduce venituri fiscale valoroase. De altfel, luna ianuarie a marcat un record, cu 19 miliarde de euro colectați datorită GST. Ceea ce permite guvernului să continue programul de investiții și, în același tip, să reducă deficitul, care ar urma să atingă 5,8% din PIB la sfârșitul lunii martie și 5,1% anul viitor.

A treia putere economică în trei ani

Fondul Monetar Internațional (FMI) este de acord cu guvernul indian în privința creșterii economice a Indiei. De fapt, Fondul și-a revizuit în sus propriile estimări pentru această țară, până la 6,7% pentru acest an fiscal. În toamnă, FMI prognoza 6,3%. De asemenea, și-a majorat previziunile pentru 2024-2025 și 2025-2026, la 6,5%, de la 6,3% anterior.

Potrivit FMI, PIB-ul actual al Indiei este de 3.730 de miliarde de dolari, ceea ce face din această țară a cincea economie ca mărime din lume. În nota sa, Ministerul de Finanțe afirmă că țara ar putea depăși pragul de 5.000 de miliarde de dolari în următorii trei ani. Acest lucru ar face din India a treia cea mai mare economie din lume, după Statele Unite și China.

Riscuri geopolitice

Cu toate acestea, autoritățile indiene au avertizat asupra riscurilor geopolitice. Nu numai că redresarea post-Covid a fost afectată de războiul din Ucraina. Dar lanțurile de aprovizionare sunt din nou amenințate în 2024. "Vor fi afectate fluxurile comerciale, costurile de transport, producția și inflația carburanților la nivel global", a atras atenția Ministerul de Finanțe. Fitch a avertizat, de asemenea, că își va revizui în scădere previziunile de creștere pentru Asia de Sud dacă vor continua atacurile Houthis asupra navelor din Marea Roșie.

În fața acestor tensiuni globale, această creștere de 7% este un motiv de mândrie pentru indieni. "Este un lucru să ai o creștere de 9% când economia mondială crește cu 4%. Este cu totul altceva să obții 7% când alții cresc cu 2%", a explicat Venkatramanan Nageswaran, economistul șef al guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Donald Trump
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel