În prezent, China și India extrag împreună 14 milioane de tone pe zi din cel mai murdar combustibil fosil. Cărbunele nu numai că rămâne esențial pentru nevoile lor energetice actuale, dar pare să aibă un rol pentru decenii de acum încolo. Aceasta chiar și în condițiile în care cei doi giganți asiatici instalează volume uriașe de energie regenerabilă și urmăresc obiective de reducere la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Conform Global Energy Monitor, anul trecut, volumul global de energie pe bază de cărbune a crescut, primul avans din 2015, datorită unui val de noi instalații propuse în China. Guvernul Indiei estimează că capacitatea centralelor pe cărbune va crește la 267 gigawați până în 2030, de la 208 gigawați în prezent.
În mod obișnuit, noile centrale pe cărbune ar trebui să funcționeze cel puțin 30 de ani, consolidând rolul combustibilului în mixul energetic global dincolo de mijlocul secolului.
Sâmbătă, negociatorii s-au confruntat cu modificări de ultim moment ale pactului COP26, care au redus apelul de a accelera "eliminarea treptată" a energiei pe bază de cărbune la un angajament de "reducere treptată" a utilizării combustibilului, ca urmare a opoziției Indiei și Chinei. Acest lucru a stârnit reacții împotriva celor două țări, președintele COP26, Alok Sharma, declarând într-un interviu pentru BBC că țările vor trebui să dea explicații.
De ce mamuții lânoși ar putea contribui la stoparea schimbărilor climatice
Între timp, în ultimele săptămâni, minele din China și India și-au mărit producția pentru a atenua criza de aprovizionare, care a provocat penurii de energie pe scară largă și reducerea activității industriale. Minerii chinezi au depășit obiectivul guvernului de a crește producția la 12 milioane de tone pe zi, în timp ce producția zilnică a Indiei se apropie de 2 milioane de tone.
Ponderea cărbunelui în generarea de electricitate la nivel mondial a scăzut în 2020 la 34%, cea mai mică din ultimele peste două decenii, deși rămâne cea mai mare sursă de energie, potrivit BloombergNEF.
În China, a reprezentat aproximativ 62% din producția de electricitate anul trecut. Președintele Xi Jinping a stabilit ca obiectiv ca națiunea să atingă un nivel maxim al consumului de combustibil în 2025 și își propune ca sursele de energie non-fosilă să depășească 80% din mixul total de energie până în 2060.
Pentru India, cărbunele este și mai important, reprezentând 72% din producția de electricitate. Combustibilul va reprezenta în continuare 21% din mixul de electricitate al Indiei până în 2050, au declarat analiștii BNEF, inclusiv Atin Jain, într-o notă de luna trecută.
Cărbunele "poate ajuta țara să își satisfacă nevoile energetice fără a depinde de importuri", mai ales că alternativele precum cea nucleară au fost împiedicate de costurile ridicate și de problemele de siguranță, a declarat Debasish Mishra, partener la Deloitte Touche Tohmatsu, cu sediul în Mumbai.
Oamenii de știință din domeniul climei insistă asupra faptului că presiunea exercitată de principalele țări consumatoare de cărbune pentru a permite utilizarea prelungită a acestui combustibil este incompatibilă cu eforturile de limitare a creșterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.
"Cărbunele trebuie abandonat pentru ca noi să ne asigurăm un viitor climatic sigur", a declarat Matthew England, profesor la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea New South Wales din Sydney. "Net zero nu poate fi atins fără o acțiune urgentă pentru a lăsa rezervele mondiale de combustibili fosili în pământ."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...