Indicele ROBOR bate pasul pe loc pentru a patra zi la rând
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat joi, pentru a patra zi consecutiv, la 7,93%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,09% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat şi el la 8,24%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Citește și Curs valutar. Dolarul, de neoprit, urcă cu 1,13% față de leu

Ascensiunea dolarului american a continuat miercuri, acesta apreciindu-se cu 1,13% (plus 5,5 bani), până la 4,9031 lei, faţă de 4,8481 lei marţi.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,8580 lei, în creştere cu 2,93 bani (+0,61%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,8287 lei, dar a rămas mai slab decât moneda americană.

De asemenea, leul a scăzut şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 4,9833 lei, în creştere cu 3,46 bani (+0,7%), faţă de 4,9487 lei, cotaţia anterioară.

Citește și Regele dolar a pus pe jar piața valutară

În această perioadă, indicele dolarului DXY, calculat în raport cu monedele principalilor parteneri ai Statelor Unite, a câștigat 11%. "Dolarul este la cel mai puternic nivel de la începutul anilor 2000 în termeni nominali și de la începutul anilor 1980 în termeni reali", notează Claudio Piron, strateg pentru rate și valute la Bank of America (BofA).

Pe termen mediu, mulți comercianți se așteaptă ca dolarul să scadă. "Ne acoperim treptat pozițiile în dolari, deoarece diferențialul ratei reale pe doi ani începe să devină din nou favorabil euro", spun managerii de la Lazard Frères Gestion. "În plus, decalajul față de paritatea puterii de cumpărare nu a fost niciodată atât de mare."

Orice inversare a tendinței ar putea fi violentă. Pe termen scurt, însă, direcția pare să rămână ascendentă. Strategul BofA anticipează, de asemenea, o slăbire treptată a dolarului odată ce Rezerva Federală a SUA (Fed) va deveni anul viitor mai preocupată de creștere decât de inflație. "Dar, între timp, noi riscuri ar putea împinge dolarul spre noi maxime", spune Claudio Piron. Inflația se menține la un nivel ridicat și ar putea avea nevoie de timp pentru a scădea. "Este prea devreme pentru ca Fed să fie mai preocupată de creștere decât de inflație", continuă analistul. "Inflația este încă foarte ridicată. Piața forței de muncă rămâne extrem de tensionată. Indicatorii de înaltă frecvență sugerează că economia încetinește într-adevăr, dar nu este în recesiune."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel