Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Banca Naţională a României a comunicat că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni la 3,19% pe an, de la 3,11%, atât cât a fost vineri.
La debutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,33%, de la 3,28%, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 3,45% pe an, de la 3,40% pe an cât era vineri.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, potrivit Agerpres.
Klaas Knot, guvernatorul Băncii centrale a Olandei şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze dobânda de politică monetară în trimestrul patru al acestui an, transmite Reuters.
Într-un interviu acordat duminică unui post de televiziune, Knot, renumit pentru poziţia sa privind necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control, a spus că susţine diminuarea cât mai rapid posibil a programului de achiziţionare de active.
"Personal, mă aştept ca prima majorare de dobândă să aibă loc undeva în trimestrul patru al acestui an... În mod normal am creşte dobânda cu un sfert de punct. Nu văd motive pentru care am adopta o măsură diferită", a spus Klaas Knot, care a adăugat că o a doua majorare a costului creditului ar putea urma la începutul lui 2023.
Comentariile lui Klaas Knot vin la câteva zile după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a evocat posibilitatea majorării dobânzii de bază în 2022, dar a adăugat că o astfel de decizie este "puţin probabilă".
În timp ce alte bănci centrale importante, precum Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, se pregătesc că înăsprească politica monetară, BCE a decis, joi, să menţină dobânzile şi strategia nemodificate. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...