Individ arestat în Olanda pentru încălcarea embargoului impus Rusiei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Acuzația este una foarte gravă
Acuzația este una foarte gravă
Autoritățile olandeze au arestat un bărbat suspectat că a vândut microcipuri Rusiei, încălcând sancțiunile impuse de Occident din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, au anunțat vineri autoritățile.

Microcipurile, vândute unor companii și altor organisme din Rusia, ar putea fi folosite în scopuri militare, a declarat serviciul olandez de investigare a criminalității financiare și fiscale (FIOD).

Suspectul, în vârstă de 55 de ani, are dublă cetățenie olandeză și rusă, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a FIOD.

El a fost arestat în estul Olandei la 27 septembrie, în urma unui raport al unei bănci către anchetatorii financiari.

"Se crede că suspectul a furnizat, printre altele, microcipuri unor companii sau entități din Rusia. Aceste microcipuri pot fi folosite și pentru producerea de arme", a precizat FIOD într-un comunicat.

"Se știe că industria rusă a armelor se confruntă în prezent cu o lipsă gravă a acestor microcipuri."

Se crede că suspectul a pretins că microcipurile erau destinate în altă parte pentru a se sustrage sancțiunilor, a precizat FIOD.

Conturile sale bancare private și de afaceri și stocurile de bunuri electronice au fost confiscate, a adăugat acesta.

Investigația a implicat, de asemenea, agenția de poliție a Uniunii Europene Europol și vămile olandeze.

Bărbatul a fost plasat în arest preventiv la 30 septembrie de către un judecător de instrucție, a precizat aceasta.

Țările occidentale au impus sancțiuni de amploare Rusiei de la invazia sa din 24 februarie în Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută, înainte de adoptarea unei noi runde de sancțiuni, că "scopul este aici de a priva complexul militar al Kremlinului de tehnologii-cheie".

Citește și: 

Vladimir Putin. Șapte momente-cheie care l-au format ca președinte invadator

Povestea nu începe la 31 decembrie 1999 când, spre surprinderea generală, Vladimir Putin, un necunoscut, practic, pentru lumea politicii, dar o figură cunoscută pentru serviciile de informații din întreaga lume, a fost numit președinte interimar, după demisia, la fel de neașteptată, a lui Boris Elțîn.

Într-o amplă analiză pe această temă, BBC surprinde șapte momente-cheie din viața celui care avea să devină un adevărat despot, atacând fără nici un motiv, practic, o țară vecină, doar pentru a demonstra tuturor că el, Putin, este cineva pe în această lume. 

Începutul. 1964

Născut într-un Leningrad încă marcat de cele 872 de zile de asediu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tânărul Vladimir a fost un băiat arțăgos și combativ la școală - cel mai bun prieten al său își amintește că "putea să se bată cu oricine" pentru că "nu-i era frică". 

Totuși, într-un oraș terorizat de bandele de stradă, un băiat subțirel, dar plin de curaj, avea nevoie de un avantaj, astfel că la 12 ani a început să practice sambo, o artă marțială rusă, apoi judo. Determinat și disciplinat, el a obținut, la vârsta de 18 ani, centura neagră la judo și se clasase pe locul al treilea în competiția națională de juniori.

Un episod care, potrivit BBC, l-a ajutat să-și croiască o personalitate de macho, imagine atent cizileată. Un episod care i-a confirmat convingerea sa timpurie că, într-o lume periculoasă, trebuie să fii încrezător, dar și să realizezi că, după propriile sale cuvinte, atunci când o luptă este inevitabilă, "trebuie să lovești primul și să lovești atât de tare încât adversarul să nu se mai ridice".

Un loc de muncă în KGB, 1968

În general, leningrădenii evită, pe cât posibilă, să treacă pragul clădirii numărul 4 de de pe Bulevadrul Liteinîi, unde se afla sediul poliției politice locale a KGB. Atât de mulți oameni au trecut prin celulele acestei instituții odioase în drum spre lagărele de muncă din Gulag, pe vremea lui Stalin, încât oamenii glumeau amar spunând că din subsolurile imobilului, supranumit "Bolshoi Dom" (Casa Mare), pentru că era cea mai înaltă clădire din Leningrad, se putea vedea Siberia. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel