Industria din Europa Centrală se redresează, dar pericolul vine din SUA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oțelărie
Oțelărie
Declinul sectorul industrial din cea mai mare parte a Europei Centrale s-a atenuat în ianuarie, iar firmele şi-au exprimat optimismul privind perspectivele, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat luni, deşi analiştii avertizează că principalul risc la adresa Europei îl constituie posibilitatea impunerii de către SUA de taxe vamale, transmit Bloomberg şi Reuters.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) din Polonia, calculat de S&P Global, a urcat la 48,8 puncte în ianuarie, de la 48,2 puncte în decembrie, în timp ce în Cehia a crescut la 46,6 puncte în ianuarie, de la 44,8 puncte în decembrie. De la mijlocul lui 2022, ambii indicatori sunt sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei.

În Ungaria, indicatorul PMI publicat de Asociaţia ţări de logistică, achiziţii şi gestionare a inventarelor, a scăzut la 49,8 puncte în ianuarie, după două luni de creştere.

Studiile subliniază că lipsa comenzilor de la principalii parteneri comerciali din zona euro, cum ar fi Germania, încă afectează redresarea Europei Centrale, dependentă în prezent de revenirea cheltuielilor gospodăriilor.

Riscurile sunt în creştere în Europa, după ce sâmbătă preşedintele Donald Trump şi-a dus la îndeplinire ameninţarea cu război comercial şi a impus taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada şi Mexic şi încă 10% în plus faţă de taxele existente la produsele chinezeşti. El a spus că măsuri comerciale ar putea fi "cu siguranţă" impuse UE dar nu a precizat când se va întâmpla.

Europa Centrală nu are o expunere directă semnificativă la piaţa SUA, dar reprezintă o parte importantă din lanţurile de producţie ale vecinilor occidentali şi se va confrunta cu o încetinire prin acele canale comerciale.

"Deşi Europa Centrală nu este în special dependentă de SUA ca sursă a cererii finale, taxele vamale se vor adăuga actualelor turbulenţe", avertizează analiştii de la Capital Economics.

Pe lângă dificultăţile provocate de slăbiciunea Germaniei şi taxele vamale americane, exportatorii din Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală este afectată de aprecierea zlotului.

Companiile din Polonia şi Cehia şi-au exprimat o încredere sporită în perspectivele viitoare de creştere, conform S&P Global, iar analiştii spun că firmele ungare sunt mult mai prudente deoarece se confruntă, în cel mai bun caz, cu o stagnare a industriei.

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe din Cehia a previzionat o creştere a economiei ţării în acest an la 2,3%, dar a avertizat că taxe vamale de 10% pentru produsele europene ar putea duce la o încetinire de 0,4 - 0,5 puncte procentuale a PIB-ului. Economiştii de la Raiffeisen susţin că datele PMI privind Cehia din ianuarie sunt puţin probabil să reprezinte un punct de cotitură pentru redresarea industriei cehe. "Previziunile privind creşterea economiei germane tind spre zero şi există ameninţarea războiului comercial", avertizează aceştia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel