Industria petrolieră, nevoită să investească 11 trilioane de dolari

Autor: Alexandru Nicolae
Data publicării:
Industria petrolieră are nevoie de investiții puternice pentru a face față cererii mondiale.

Industria petrolieră trebuie să realizeze investiţii de 11 trilioane de dolari pentru a satisface cererea mondială de ţiţei până în 2040, potrivit estimărilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), publicate duminică, citate de CNBC.

Cererea mondială de petrol va creşte cu până la 7,3 milioane barili pe zi în perioada 2017 - 2023, ajungând, probabil, la 104,5 milioane barili pe zi. Până în 2040, OPEC previzionează că la nivel mondial consumul va fi de aproape 112 milioane barili pe zi.

Flota auto se va dubla

Cel mai important stimulent va fi un "boom" al numărului de maşini, în special în China, India şi alte părţi din Asia. Flota mondială de autovehicule se va dubla la 2,4 miliarde de unităţi până în 2040, estimează OPEC. Potrivit Organizaţiei, pe şosele vor circula, până atunci, circa 320 milioane de autovehicule electrice, respectiv 13% din flota mondială.

Statele Unite vor juca un rol principal în satisfacerea cererii de petrol la nivel mondial în următoarea decadă, arată OPEC. Producţia de ţiţei şi alţi combustibili lichizi a SUA va creşte de la 14,4 milioane barili pe zi, anul trecut, la 20,2 milioane barili pe zi în 2025. Producţia în SUA urmează să scadă la 17 milioane de barili pe zi până în 2040.

8 milioane de barili pe zi

Producţia statelor membre OPEC se va majora cu aproximativ 8 milioane de barili pe zi la circa 40 milioane de barili pe zi în intervalul 2025 - 2040.

În acelaşi timp, cel mai mare producător mondial, Rusia, va avea o producţie staţionară de circa 11,2 milioane de barili pe zi până în 2023.

Conform agenţiei EFE, comitetul ministerial al OPEC extins (membrii organizaţiei şi partenerii acesteia) au hotărât duminică să amâne până la reuniunea din 3 decembrie, de la Viena, luarea unei decizii privind o posibilă majorare a producţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel