Industria semiconductorilor începe să-şi revină după ce a suferit din cauza vânzărilor scăzute de PC-uri şi console

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Semiconductori. Foto: Pexels.com
Semiconductori. Foto: Pexels.com
Sectorul semiconductorilor se redresează.  

Sectorul global al semiconductorilor dă semne de redresare după ce a suferit în ultimul an din cauza vânzărilor scăzute de PC-uri și console de jocuri video. Vânzările de semiconductori la nivel mondial au totalizat 134,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2023, o creștere de 6,3% față de trimestrul anterior, dar în continuare în scădere cu 4,5% față de al treilea trimestru din 2022. Redresarea este însă inegală. Potrivit Asociației Industriei de Semiconductori, în ultimul trimestru, vânzările de semiconductori au crescut în Europa cu aproape 7%, au scăzut în America cu 2%, iar în China au scăzut cu peste 9%, de la an la an.

Livrările de PC-uri au scăzut cu 7,6% de la an la an în al treilea trimestru din 2023, cu 68,2 milioane de PC-uri livrate, potrivit rezultatelor preliminare ale International Data Corporation, în condițiile în care cererea și economia globală rămân scăzute. Există însă semne de redresare,  livrările de PC-uri înregistrând creșteri în fiecare dintre ultimele două trimestre  ceea ce indică că piața a trecut de partea inferioară a depresiunii. Acest lucru are un impact asupra afacerilor producătorilor de microprocesoare Intel și AMD, se arată într-o analiză realizată de către Bogdan Maioreanu (eToro).

AMD și-a anunțat marți rezultatele financiare  pentru al treilea trimestru al anului 2023, inregistrand venituri de 5,8 miliarde de dolari, în creștere cu 4% față de anul trecut și un profit diluat pe acțiune de 0,70 dolari. Acest rezultat se datorează în parte creșterii vânzărilor de procesoare pentru PC din seria Ryzen 7000 ale companiei precum și  "vânzărilor record de procesoare pentru servere", a declarat într-un comunicat președintele și directorul general al AMD, Dr. Lisa Su. Nu toate segmentele de afaceri au avut aceeași performanță. Veniturile din segmentul Data Center au fost de 1,6 miliarde de dolari, staționare față de anul trecut, iar veniturile din segmentul clienți au fost de 1,5 miliarde de dolari, în creștere cu 42% față de anul trecut, determinate în principal de creșterea vânzărilor de procesoare mobile Ryzen. Veniturile din segmentul Gaming au fost de 1,5 miliarde de dolari, în scădere cu 8% de la an la an, în principal din cauza scăderii veniturilor din segmentul semi-custom, parțial compensate de creșterea vânzărilor de GPU-uri AMD Radeon™. Veniturile din segmentul Embedded au fost de 1,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5% de la an la an, în principal din cauza unei scăderi a veniturilor pe piața comunicațiilor.

 

AMD a oferit o perspectivă moderată pentru al patrulea trimestru, citând fragilitatea din anumite domenii, inclusiv a cipurilor utilizate în jocurile video. Însă compania a sugerat că piața PC-urilor se îmbunătățește și a prognozat venituri de peste 2 miliarde de dolari din cipurile sale avansate de inteligență artificială pentru anul viitor, ceea ce a stimulat o creștere de 6% a acțiunilor sale la începutul zilei de miercuri.

 

Cel mai mare rival al AMD, Intel, a înregistrat rezultate mai bune decât așteptările, cu venituri de 14,2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, dar în scădere cu 8% față de anul trecut. Cifrele sunt în scădere de la an la an, vânzările din domeniul Client Computing reducându-se cu 3%, cele din Data Center și AI cu 10%, iar rețelele cu 32%. Dar Intel deschide noi facilități de producție în Europa pentru a crea un lanț de aprovizionare echilibrat din punct de vedere geografic, sigur și rezistent la presiunile geopolitice. Intel a deschis o nouă fabrică (Fab 34) în Leixlip, Irlanda, în timpul trimestrului anterior. Compania va deschide și o unitate de fabricare a waferelor în Magdeburg, Germania, și o unitate de asamblare și testare în Wrocław, Polonia.

 

Până în prezent, investitorii au avut încredere în sectorul tehnologic - de la începutul anului, acțiunile TSMC (cel mai mare producător de cipuri) au crescut cu 19%, AMD cu 69%, Intel cu 40% și Qualcomm, cu doar 3%. De asemenea, AMD este a 15-a și Intel este a 16-a cea mai deținută acțiune de către investitorii români pe platforma socială de investiții eToro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel