Scăderi puternice la BVB! Indicele BET pierde aproape 2% într-o singură zi
Bursa de la București a închis...
Inflația din Germania a scăzut în octombrie la 3%, a anunțat luni biroul federal de statistică.
Prețurile de consum din această țară, armonizate pentru a fi comparate cu cele ale altor țări din Uniunea Europeană, crescuseră în septembrie cu 4,3% în ritm anual.
Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut la 4,3% în octombrie, de la 4,6% în luna precedentă, scrie Reuters.
O inflație mai mare decât cea prognozată este considerată unul dintre principalele riscuri de către bancherii băcnilor centrale, deoarece ar putea prelungi campania de înăsprire a ratelor dobânzilor de către acestea.
Potrivit economiștilor, inflația din zona euro ar urma să scadă la 3,2% în octombrie, de la 4,3% în septembrie.
Unele date au arătat că economia Germaniei s-a contractat ușor în trimestrul al treilea, cea mai mare economie a Europei continuând să fie afectată de puterea de cumpărare slabă și de ratele dobânzilor mari.
Produsul intern brut (PIB-ul) a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul, în termeni ajustați, a precizat biroul federal de statistică.
"Doar aceste date subliniază faptul că economia germană a devenit cel puțin unul dintre restanțierii din zona euro", a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING.
"Economia germană pare că va rămâne în zona dintre contracția minoră și stagnare nu doar anul acesta, ci și anul viitor", a spus Brzeski.
Contracția economică din trimestrul al treilea nu este văzută ca o excepție, întrucât Commerzbank se așteaptă ca economia germană să se contracte din nou în semestrul de iarnă.
"Este puțin probabil să se redreseze consumul, așa cum sperau unii optimiști", a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.
Consumul gospodăriilor a scăzut în al treilea trimestru, în condițiile în care inflația ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor
Dacă consumul gospodăriilor a fost o piedică pentru evoluția PIB-ului, investițiile de capital au avut o contribuție pozitivă, a precizat biroul de statistică.
"Rezultatul net, totuși, este că economia Germaniei este acum blocată", a declarat economistul șef al zonei euro de la Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, adăugând că se îndoiește că economia va ieși din această situație în trimestrul al patrulea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București a închis...
Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...
Costul creditării a crescut...
Ministerul Finanțelor propune...
Guvernul continuă renegocierea...
Tengiz și marile companii...
Preşedintele SUA, extrem de...
IMM-urile din România, afectate...
O intenție dezvăluită de șeful...
Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.
Este o inițiativă a Comisiei...
Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...
Nouă creştere a indicelui...
Cifra de afaceri din comerţul...
Piețele globale între politică,...
Dolarul american crescut joi,...
Proiectele de acte normative...
Prețurile au afișat o scădere...
Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.
Un sistem considerat învechit și subdimensionat.