Prețul aurului va exploda curând. Explicațiile experților

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Curs valutar BNR. Detalii despre LEU, EURO și DOLARI / Foto: Arhivă
Curs valutar BNR. Detalii despre LEU, EURO și DOLARI / Foto: Arhivă
Prețurile mărfurilor de bază, de la aluminiu la gaze naturale, au crescut unul după celălalt, pe măsură ce replicile pandemiei au zguduit lanțurile de aprovizionare. Aurul ar putea fi următorul, deși din cu totul alte motive.

Aceasta este opinia a două dintre cele mai mari nume din industria minieră canadiană - foștii șefi ai Goldcorp Inc. David Garofalo și Rob McEwen - care prevăd că investitorii vor înțelege în curând că presiunile inflaționiste globale sunt mai puțin tranzitorii și mai intense decât sugerează bancherii centrali și indicii prețurilor de consum, notează Bloomberg.

Atunci când se va realiza acest lucru, atracția de protecție împotriva inflației a aurului va duce probabil la prețuri de 3.000 de dolari pe uncie, de la aproximativ 1.800 de dolari în prezent, potrivit lui Garofalo, care a condus Goldcorp înainte ca aceasta să fie absorbită de Newmont Corp. și care acum conduce Gold Royalty Corp. O astfel de creștere ar fi un "avans" față de predicția pe termen lung de 5.000 de dolari a lui McEwen. 

Nu este o surpriză faptul că directorii din domeniul aurului au o perspectivă optimistă asupra prețului. Însă în mod normal aceștia nu prezic creșteri atât de abrupte într-un timp atât de scurt. Raliul aurului, atunci când va veni, va fi dramatic, a declarat Garofalo într-un interviu acordat vineri alături de McEwen.    

"Vorbesc de luni de zile", a spus el. "Reacția tinde să fie imediată și violentă atunci când se întâmplă. De aceea sunt destul de încrezător că aurul va ajunge la 3.000 de dolari pe uncie în câteva luni, nu în ani".

Expansiunea monetară și a datoriilor la nivel mondial pentru a face față pandemiei, precum și factorii secundari asociați cu întreruperea aprovizionării, vor face ca oamenii să se întoarcă la metodele tradiționale de protejare a averii, a declarat McEwen, fondatorul și fostul președinte al Goldcorp, care acum conduce compania minieră care îi poartă numele și acționar la una dintre companiile pe care Gold Royalty le achiziționează. 

AURUL dispare din Rusia. Experții au calculat și au dat verdictul

"Nu este vorba doar de dolar", a spus el. "Toate monedele cumpără mai puțin decât cumpărau în urmă cu un an. Așa că eu privesc acest lucru ca pe o evoluție fără precedent cel puțin în viața noastră, care va afecta valoarea monedelor fiduciare din întreaga lume."

Universalitatea sa și istoria de 4.000 de ani înseamnă că aurul este mai bine poziționat decât criptomonedele ca protecție împotriva unui mediu inflaționist care "va avea un impact profund și semnificativ asupra capitalului nostru", a spus Garofalo.  

Stimulente pentru tranzacții

Inflația se răsfrânge și asupra industriei aurului, în condițiile în care apar penurii de forță de muncă și de inputuri, iar costurile cresc. Acest lucru creează un alt stimulent pentru producătorii de dimensiuni medii să caute economii prin fuziuni și achiziții, după ce ani de subinvestiții au dus la reducerea rezervelor, a spus el. 

Potrivit lui Garofalo, un alt segment al pieței care este pregătit pentru o consolidare suplimentară este reprezentat de companiile de redevențe care oferă plăți inițiale în schimbul dreptului la un procent din producție sau venituri. Compania sa, Gold Royalty, a devenit publică la începutul acestui an și a anunțat trei preluări, printre care Abitibi Royalties Inc. și Golden Valley Mines & Royalties Ltd. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Magazin Skechers
Familie în vacanță la mare / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Bani
Adrain Negrescu / Foto: Facebook
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a Ungariei
Preț petrol / FOTO: Freepik

Petrolul, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...

Birouri
Dolari / sursa foto: Freepik.com
BP / FOTO: Site-ul companiei

Fuziune petrolieră XXL: Cine va prelua British Petroleum?

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...

Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Warren Buffett
Ciocolata
Tokyo/ FOTO: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
iGaming
Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...

Erste Group
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...


pixel