Prețul aurului va exploda curând. Explicațiile experților
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Curs valutar BNR. Detalii despre LEU, EURO și DOLARI / Foto: Arhivă
Curs valutar BNR. Detalii despre LEU, EURO și DOLARI / Foto: Arhivă
Prețurile mărfurilor de bază, de la aluminiu la gaze naturale, au crescut unul după celălalt, pe măsură ce replicile pandemiei au zguduit lanțurile de aprovizionare. Aurul ar putea fi următorul, deși din cu totul alte motive.

Aceasta este opinia a două dintre cele mai mari nume din industria minieră canadiană - foștii șefi ai Goldcorp Inc. David Garofalo și Rob McEwen - care prevăd că investitorii vor înțelege în curând că presiunile inflaționiste globale sunt mai puțin tranzitorii și mai intense decât sugerează bancherii centrali și indicii prețurilor de consum, notează Bloomberg.

Atunci când se va realiza acest lucru, atracția de protecție împotriva inflației a aurului va duce probabil la prețuri de 3.000 de dolari pe uncie, de la aproximativ 1.800 de dolari în prezent, potrivit lui Garofalo, care a condus Goldcorp înainte ca aceasta să fie absorbită de Newmont Corp. și care acum conduce Gold Royalty Corp. O astfel de creștere ar fi un "avans" față de predicția pe termen lung de 5.000 de dolari a lui McEwen. 

Nu este o surpriză faptul că directorii din domeniul aurului au o perspectivă optimistă asupra prețului. Însă în mod normal aceștia nu prezic creșteri atât de abrupte într-un timp atât de scurt. Raliul aurului, atunci când va veni, va fi dramatic, a declarat Garofalo într-un interviu acordat vineri alături de McEwen.    

"Vorbesc de luni de zile", a spus el. "Reacția tinde să fie imediată și violentă atunci când se întâmplă. De aceea sunt destul de încrezător că aurul va ajunge la 3.000 de dolari pe uncie în câteva luni, nu în ani".

Expansiunea monetară și a datoriilor la nivel mondial pentru a face față pandemiei, precum și factorii secundari asociați cu întreruperea aprovizionării, vor face ca oamenii să se întoarcă la metodele tradiționale de protejare a averii, a declarat McEwen, fondatorul și fostul președinte al Goldcorp, care acum conduce compania minieră care îi poartă numele și acționar la una dintre companiile pe care Gold Royalty le achiziționează. 

AURUL dispare din Rusia. Experții au calculat și au dat verdictul

"Nu este vorba doar de dolar", a spus el. "Toate monedele cumpără mai puțin decât cumpărau în urmă cu un an. Așa că eu privesc acest lucru ca pe o evoluție fără precedent cel puțin în viața noastră, care va afecta valoarea monedelor fiduciare din întreaga lume."

Universalitatea sa și istoria de 4.000 de ani înseamnă că aurul este mai bine poziționat decât criptomonedele ca protecție împotriva unui mediu inflaționist care "va avea un impact profund și semnificativ asupra capitalului nostru", a spus Garofalo.  

Stimulente pentru tranzacții

Inflația se răsfrânge și asupra industriei aurului, în condițiile în care apar penurii de forță de muncă și de inputuri, iar costurile cresc. Acest lucru creează un alt stimulent pentru producătorii de dimensiuni medii să caute economii prin fuziuni și achiziții, după ce ani de subinvestiții au dus la reducerea rezervelor, a spus el. 

Potrivit lui Garofalo, un alt segment al pieței care este pregătit pentru o consolidare suplimentară este reprezentat de companiile de redevențe care oferă plăți inițiale în schimbul dreptului la un procent din producție sau venituri. Compania sa, Gold Royalty, a devenit publică la începutul acestui an și a anunțat trei preluări, printre care Abitibi Royalties Inc. și Golden Valley Mines & Royalties Ltd. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel