Inflația din zona euro crește în iulie, în ciuda estimărilor analiștilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Zona Euro, lovită de inflație
Zona Euro, lovită de inflație
Inflația generală a țărilor care au în circulație moneda euro a crescut în luna iulie. Iată cum va fi influențată rata dobânzii a Băncii Centrale Europene în funcție de aceste date.

Inflația globală din zona euro a crescut neașteptat la 2,6% în iulie, a anunțat miercuri agenția de statistică a Uniunii Europene, chiar dacă creșterea prețurilor în sectorul serviciilor a încetinit ușor, scrie CNBC.

În iunie, inflația a ajuns la 2,5%, în ușoară scădere față de nivelul de 2,6% din mai. Economiștii se așteptau ca cifra principală pentru luna iulie să rămână neschimbată față de cea din iunie, la 2,5%.

Inflația de bază, care exclude prețurile la energie caracterizate de voltilitate, alimente, alcool și tutun, a atins 2,9% în iulie, față de o estimare Reuters de 2,8%. Cifra a fost comparată cu un indice de bază de 2,9% în iunie.

Inflația din domeniul serviciilor, urmărită de analiști pe scară largă, a ajuns la 4% în iulie, în scădere față de 4,1% în iunie.

Inflația armonizată a crescut în mai multe țări-cheie din zona euro, inclusiv în principalele economii, Germania și Franța. În ambele țări, inflația a fost de 2,5% în iunie și a crescut la 2,6% în iulie.

Ratele inflației vin la doar o zi după publicarea produsului intern brut din al doilea trimestru al zonei euro, despre care biroul de statistică al Uniunii Europene a declarat că a crescut cu 0,3% în perioada aprilie - iunie.

Această creștere a fost mai mare decât cea de 0,2% la care se așteptau economiștii și a venit chiar dacă Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a raportat o contracție de 0,1%.

Dintre statele membre ale zonei euro, Belgia a continuat să înregistreze cea mai ridicată rată anuală a inflației în iulie, de 5,6%, cea mai mare din ianuarie 2023. Cu toate acestea, pe o bază lunară, inflația în Belgia a încetinit cu 0,6%, inversând creșterea de 0,5% din iunie.

Investitorii vor evalua acum modul în care noile date vor influența traiectoria Băncii Centrale Europene cu privire la potențialele reduceri viitoare ale ratelor dobânzilor. BCE a menținut ratele stabile la reuniunea sa de la începutul acestei luni, după ce le-a redus în iunie. La momentul respectiv, aceasta a lăsat deschisă opțiunea unei noi reduceri în septembrie.

Consiliul guvernatorilor BCE a declarat că va continua să ia în considerare dinamica și perspectivele inflației, precum și puterea de transmitere a politicii monetare în procesul său decizional. Acesta a subliniat că „nu se angajează în prealabil față de o anumită traiectorie a ratei dobânzii”.

Julien Lafargue, strateg șef de piață la Barclays Private Bank, a declarat miercuri că este puțin probabil ca cele mai recente cifre privind inflația să aibă un impact semnificativ asupra perspectivelor ratelor dobânzilor.

„În timp ce inflația globală mai mare decât se aștepta ar putea fi văzută ca un regres pentru BCE, nu credem că aceasta schimbă neapărat scenariul. Într-adevăr, creșterea economică rămâne moderată - inclusiv PIB-ul din al doilea trimestru - ceea ce ar trebui să ajute inflația să rămână pe un trend descendent”, a declarat el.

Prin urmare, BCE ar putea reduce în continuare ratele dobânzilor în septembrie, a precizat Lafargue.

De asemenea, în momentul de față, piețele anticipează o probabilitate de 90% ca Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor la reuniunea sa din 14 septembrie, scrie euronews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel