Inflația în zona euro a crescut în decembrie, încurcând previziunile de reducere a dobânzilor cheie de către BCE

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inflația celor 20 de țări care utilizează moneda euro a urcat la 2,9% în decembrie, de la 2,4% în noiembrie, puțin sub așteptările de 3%, în principal din cauza unor factori precum sfârșitul unor subvenții guvernamentale și prețurile scăzute la energie.

În prezent, atenția se îndreaptă către modul în care acordurile salariale și tensiunile politice globale influențează prețurile, doi factori care ar putea avea consecințe pe termen lung, arată Reuters.

Tensiunile geopolitice sunt mai greu de prezis. În timp ce războiul din Gaza a avut până acum un efect redus asupra prețurilor energiei, totuși, întreruperea recentă a transportului maritim prin Canalul Suez a dus la creșterea costurilor de transport.

Acest lucru nu este un factor major pentru creșterea prețurilor, dar ar putea crește inflația dacă mărfurile vor avea nevoie de și mai mult timp pentru a ajunge în Europa și dacă vor apărea penurii.

Saltul inflației vine în condițiile în care investitorii și factorii de decizie politică par să tragă concluzii diferite cu privire la tendințele prețurilor și implicațiile acestora pentru ratele dobânzilor.

Investitorii pariază că BCE va reduce dobânzile de șase ori în acest an, prima măsură urmând să aibă loc în martie sau aprilie, în timp ce factorii de decizie politică susțin că ar putea dura până la jumătatea anului 2024 pentru a dobândi încrederea că inflația este într-adevăr sub control.

"Este probabil ca BCE să reducă ratele dobânzilor cheie semnificativ mai puțin decât se așteaptă în prezent piața", a declarat economistul Commerzbank, Christoph Weil.

O sursă cheie a divergenței de opinii este faptul că propriile proiecții ale BCE privind inflația au fost greșite ani de zile la rând, ceea ce sugerează că banca nu are o înțelegere deplină a comportamentului de stabilire a prețurilor în circumstanțe excepționale.

În timpul valului de inflație post-pandemic, BCE a prezis mai întâi doar o creștere tranzitorie a prețurilor, apoi un vârf și, în cele din urmă, o inversare mult mai lentă a prețurilor. Acest lucru i-a determinat pe unii dintre factorii de decizie politică să se concentreze mai mult pe datele raportate și să pună mai puțin accent pe proiecții.

Investitorii susțin că BCE este prea optimistă în ceea ce privește creșterea economică și indică, de asemenea, o scădere puternică a prețurilor de producție - cu 8,8% în noiembrie - ca dovadă a răcirii presiunilor asupra prețurilor.

Piețele pariază, de asemenea, pe reduceri agresive ale dobânzilor din partea Rezervei Federale americane, iar investitorii cred că, odată ce cea mai mare bancă centrală din lume va acționa - în martie sau mai - BCE va dori să acționeze în tandem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik

pixel