Inflația și creșterea economică din zona euro scad ca urmare a deciziilor Băncii Centrale Europene

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inflația din zona euro scade rapid, iar economia acesto țări a început să se contracte, potrivit datelor publicate marți, ca un efect al creșterilor ratelor dobânânzilor Băncii Centrale Europene.

Prețurile au crescut cu 2,9% în octombrie, cel mai lent ritm din iulie 2021 conform Eurostat, moment în care BCE era încă îngrijorată de faptul că inflația a rămas blocată sub ținta de 2%, conform Reuters.

Conform acestor date este destul de evident că BCE a terminat cu majorarea dobânzilor, care se află la un nivel record după o serie fără precedent de 10 majorări consecutive, și va urmări acum impactul acestora înainte de a face alte mișcări.

"Ne așteptăm la o plafonare a ratelor dobânzilor, în contextul încetinirii inflației și a creșterii economice, urmată de reduceri începând cu jumătatea anului viitor", a declarat Daniele Antonucci, director de investiții la Quintet Private Bank.

Inflația globală a început să scadă brusc luna trecută, deoarece creșterea masivă a prețurilor la energie înregistrată cu un an înainte a stabilit o "bază" mai mare pentru comparația anuală.

O măsură a inflației care exclude energia, alimentele, alcoolul și tutunul a înregistrat un declin mai moderat, de la 4,5% la 4,2%, cel mai scăzut nivel din iulie 2022.

În timp ce toate alimentele estențiale au crescut cu mai puțin decât luna precedentă, încetinirea a fost minimă și în sectorul serviciilor, la 4,6% de la 4,7%, probabil ca urmare a creșterii salariilor.

"BCE trebuie să vadă o încetinire a inflației salariale, iar acest lucru ar putea dura încă șase luni", a declarat Mark Wall, economist la Deutsche Bank.

"Acum totul se reduce la o cerere mai slabă care macină inflația, iar acesta este un proces lent", a declarat economistul Dirk Schumacher de la Natixis.

Este de așteptat ca produsul intern brut din cele 20 de țări care au în circulație moneda euro, să continue să se contracte în ultimul trimestru.

Citirea de marți a fost influențată de o scădere de 1,8% a PIB-ului din Irlanda, care este volatil și adesea supus unor revizuiri legate de marele său sector multinațional.

Dar economiștii au fost în general de acord că a marcat începutul unei recesiuni superficiale în zona euro, care ar putea fi agravată de conflictele armate care au loc la ușa Europei în Ucraina și în Gaza.

"Cu toate acestea, incertitudinea economică și geopolitică continuă, alături de impactul creșterii ratelor asupra economiei, toate acestea vor cântări greu asupra activității economice în trimestrele următoare", a declarat Economistul ING Bert Colijn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel