Inflația și creșterea economică din zona euro scad ca urmare a deciziilor Băncii Centrale Europene
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inflația din zona euro scade rapid, iar economia acesto țări a început să se contracte, potrivit datelor publicate marți, ca un efect al creșterilor ratelor dobânânzilor Băncii Centrale Europene.

Prețurile au crescut cu 2,9% în octombrie, cel mai lent ritm din iulie 2021 conform Eurostat, moment în care BCE era încă îngrijorată de faptul că inflația a rămas blocată sub ținta de 2%, conform Reuters.

Conform acestor date este destul de evident că BCE a terminat cu majorarea dobânzilor, care se află la un nivel record după o serie fără precedent de 10 majorări consecutive, și va urmări acum impactul acestora înainte de a face alte mișcări.

"Ne așteptăm la o plafonare a ratelor dobânzilor, în contextul încetinirii inflației și a creșterii economice, urmată de reduceri începând cu jumătatea anului viitor", a declarat Daniele Antonucci, director de investiții la Quintet Private Bank.

Inflația globală a început să scadă brusc luna trecută, deoarece creșterea masivă a prețurilor la energie înregistrată cu un an înainte a stabilit o "bază" mai mare pentru comparația anuală.

O măsură a inflației care exclude energia, alimentele, alcoolul și tutunul a înregistrat un declin mai moderat, de la 4,5% la 4,2%, cel mai scăzut nivel din iulie 2022.

În timp ce toate alimentele estențiale au crescut cu mai puțin decât luna precedentă, încetinirea a fost minimă și în sectorul serviciilor, la 4,6% de la 4,7%, probabil ca urmare a creșterii salariilor.

"BCE trebuie să vadă o încetinire a inflației salariale, iar acest lucru ar putea dura încă șase luni", a declarat Mark Wall, economist la Deutsche Bank.

"Acum totul se reduce la o cerere mai slabă care macină inflația, iar acesta este un proces lent", a declarat economistul Dirk Schumacher de la Natixis.

Este de așteptat ca produsul intern brut din cele 20 de țări care au în circulație moneda euro, să continue să se contracte în ultimul trimestru.

Citirea de marți a fost influențată de o scădere de 1,8% a PIB-ului din Irlanda, care este volatil și adesea supus unor revizuiri legate de marele său sector multinațional.

Dar economiștii au fost în general de acord că a marcat începutul unei recesiuni superficiale în zona euro, care ar putea fi agravată de conflictele armate care au loc la ușa Europei în Ucraina și în Gaza.

"Cu toate acestea, incertitudinea economică și geopolitică continuă, alături de impactul creșterii ratelor asupra economiei, toate acestea vor cântări greu asupra activității economice în trimestrele următoare", a declarat Economistul ING Bert Colijn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...


pixel